четвртак, 20 јуна, 2024
vesti online

DRAMA NA HORGOŠU 1.000 očajnih migranata probilo granicu!

U blizini graničnog prelaza Horgoš pre tri večeri oko ponoći zabeležen je incident kada se grupa od oko 1.000 migranata naoružanih motkama uz pokliče “Alahu akbar” suprotstavila našoj policiji, koja je pokušala da ih spreči da se domognu Mađarske, ali u tome nije uspela!

Drama na horgošu

Drama na horgošu, Foto: Tanjug

Kako saznajemo, pripadnici granične policije zatekli su veliku grupu migranata na par kilometara od granice. Išli su u koloni posred puta, ugrožavajući bezbednost saobraćaja. Kada su im se policajci obratili, istog trenutka pokazali su veliku agresivnost, zbog čega su organi reda na kraju morali da se povuku.
– Grupu su predvodili muškarci, iza kojih su išli žene i deca. Policajci su se obratili predvodnicima kolone pokušavajući da ih zaustave, ali oni su na to prilično burno reagovali. Odbijali su da se vrate nazad, ali i svaku vrstu saradnje. Situacija je bila veoma napeta, naročito kada su povadili drvene motke uvis i, ne zaustavljajući se, nastavili put uz razne povike, među kojima je najčešći bio “Alahu akbar” – priča izvor “Alo!”.
On dodaje da su mnogi držali podignuta dva prsta, kao simbol mira, ali da su bili veoma agresivni prema policajcima, koji su pokušali da im stanu na put, jasno stavivši do znanja da su na sve spremni da se domognu svog cilja. Kako bi izbegla eventualne sukobe, policijska patrola koja nije imala ni ljudstvo ni sredstava da zaustavi ovako veliku grupu povukla se na bezbedno odstojanje, nakon čega su migranti nastavili ka mađarskoj granici.

Migranti odbijali svaki razgovor s policijom

Migranti odbijali svaki razgovor s policijom, Foto: Biljana Vučković

– Svi oni mesecima su pešačili kako bi se domogli Evropske unije i videlo se da su očajni i da će sve učiniti da tamo i stignu, odnosno da ni po koju cenu neće odustati sada, kada su na korak od nje. Verovatno su se negde u blizini organizovali upravo sa tim ciljem, u nadi da ih u tako velikom broju ne mogu zaustaviti. Policija nije želela da rizikuje i povukla se pred razbesnelim izbeglicama kako bi se izbegao veći incident koji bi sigurno ličio na nedavne događaje na grčkom ostrvu Kos, gde su počeli da tinjaju sukobi između imigranata i organa reda – dodaje naš sagovornik.

(ALO)