петак, 3 маја, 2024
vesti online

Dojče vele

Dojče vele

Šta posle Bečkog samita?

Dojče vele pre 12 sati

Konferenciju o privednim temama i evropskim perspektivama Zapadnog Balkana zasenila izbeglička kriza – Makedonija dobila hitnu pomoć u visini od milion evra. Potpisan sporazum o granici između BiH i Crne Gore.
Konferencijom o Zapadnom Balkanu, koja se u Beču održala u okviru Berlinskog procesa započetog pre godinu dana, dominirale su dve velike teme: aktuelna izbeglička kriza, te proces jačanja uzajamnih odnosa zemalja u regionu i… »

Le Korbizje – beskompromisno moderan

Dojče vele pre 13 sati

U svojoj profesiji, Le Korbizje je svakako bio vizionar, zvezda moderne. Ali, politički je bilo blizak fašistima. Zbog toga se i 50. godišnjica njegove smrti različito obeležava.
Na fotografijama, muškarac u odelu, zalizane kose, sa okruglim crnim naočarima, odmah je prepoznatljiv kao intelektualac. Rođen je u Švajcarskoj kao Šarl Eduar Žanre Gri, ali je kasnije sebi dao galantnije ime, pre nego što je… »

Štajnmajer: Zemlje Balkana ne smemo ostaviti same

Dojče vele pre 14 sati

Kako bi pomogla zemljama Balkana u zbrinjavanju izbeglica, Nemačka je odlučila da Srbiji i Makedoniji dodeli milion evra za pomoć izbeglicama. O tome za DW govori ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer.
Dojče vele: Gospodine Štajnmajer, preko Balkanske rute u Nemačku dolazi veliki broj izbeglica iz Sirije, ali i imigranata i potražilaca azila iz balkanskih država. Šta balkanske zemlje moraju da urade da ljude odvrateod… »

Zvižduci i pohvale za kancelarku

Dojče vele pre 16 sati

Prilikom posete izbjegličkom centru u Hajdenauu, nemačka kancelarka Angela Merkel našla se između dva fronta. U izbegličkom centru su uplašene izbjeglice, a napolju ljuti meštani i desničarski izgrednici.
Zvižduci i uvrede za Angelu Merkel u Hajdenauu. Nekoliko stotina radoznalih građana okupilo se na ulazu u objekat u kojem se nekada nalazila prodavnica građevinskog materijala. Dok su jedni uzvikivali uvredljive reči, drugi su… »

Bahatost i zaostalost plešu bečki valcer

Dojče vele pre 21 sat

Izvesno je da sa konferencije EU-Zapadni Balkan neće stići snažni ekonomski impulsi. Nešto je krenulo naopako i to iz oba pravca – i sa Zapada i sa Balkana, smatra Dragoslav Dedović.
Zapadni Balkan je tehnički termin koji Evropska unija koristi evo već 17 godina kako bi označila zemlje bivše Jugoslavije iz čijeg niza je izuzeta Slovenija, kao odveć zapadna, a kojima je pridodata po svemu prava balkanska… »

„Uvozimo verske konflikte“

Dojče vele pre 21 sat

Sociolog Hans-Georg Zefner zalaže se za brzu integraciju izbeglica koje pristižu u Evropu, odnosno Nemačku. Ukoliko ta integracija izostane, smatra profesor, prete ozbiljni konflikti.
Dojče vele: Gospodine Zefner, Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke računa da će ove godine u tu zemlju doći 800.000 izbeglica. Da li Vas taj broj zabrinjava? Hans-Georg Zefner: Da, s jedne strane me zabrinjava. Imali smo… »

Zemlje Balkana, zajedno u jednom timu

Dojče vele pre 1 dan

Izbeglička kriza, i pored sve njene dramatike, mogla bi da se isplati Zapadnom Balkanu. Ona je dokaz da samo prijem u EU može da donese prosperitet, ocenjuje nemačka štampa uoči konferencije EU-Zapadni Balkan.
Frankfurter algmajne cajtung: „Često mali gestovi signaliziraju napredak na Balkanu. Do pre nekoliko godina, kosovski Albanci i Srbi nisu hteli ni da sednu za zajednički sto. Sada formiraju tim – u najmanju ruku fudbalski. Na… »

Britanaca se to ne tiče

Dojče vele pre 1 dan

Dok Evropa zajedničku politiku prema izbeglicama proglašava najvažnijim političkim ciljem, Britanci, kao i u mnogim drugim krizama, s tim ne žele da imaju ništa, ukazuje Barbara Vezel.
To što Velika Britanija trenutno radi predstavlja poseban doprinos rešavanju izbegličke krize: ilegalni radnici i njihovi poslodavci ubuduće bi trebalo da budu strogo kažnjavani. Ovi drugi su pravi robovlasnici koji zaslužuju… »

Pentagon šalje avione F-22 u Evropu

Dojče vele pre 1 dan

Planirano stacioniranje aviona F-22 u Evropi je jasan signal solidarnosti NATO sa svojim istočnoevropskim članicama. Ali, to je jasna poruka Rusiji, koja nema tako razvijen vazduhoplov.
Na Pariskom aero-mitingu u junu, šefica američkog ratnog vazduhoplovstva Debora Džems, prvi put je pomenula mogućnost stacioniranja aviona tipa F-22 u Evropi. Sada je i Pentagon potvrdio da će do toga doći „ubrzo“. „SAD ne bi… »

Ko to maršira protiv izbeglica?

Dojče vele pre 1 dan

Hajka protiv izbeglica preselila se sa interneta na ulice gradova: Majsena, Frajtala, Hajdenaua, Hojersverde… Ksenofobično nasilje je u porastu, naročito u istočnoj Nemačkoj. Zašto baš tamo? I da li samo tamo?
U istočnim delovima Nemačke se 2014. dogodila skoro polovina svih slučajeva rasističkog nasilja (61 od 130), mada tamo živi samo 17 odsto nemačkog stanovništva. Treba sačekati statistike za ovu, 2015 godinu. Sve veći broj… »