субота, 4 маја, 2024
vesti online

Do sredine 2018. Crna Gora otvara sva poglavlja EU

Crna Gora će do sredine naredne godine otvoriti sva pregovaračka poglavlja, izjavio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, navodeći da je pristupanje NATO potvrda dobrih rezultata u sprovođenju reformi na putu prema članstvu u Evropskoj uniji (EU).

Piše: FoNet

01. maj 2017. 20:03

Do sredine 2018. Crna Gora otvara sva poglavlja EU

Pejović je podsetio da su od preostalih sedam poglavlja, koja Crna Gora nije otvorila, ispunjeni uslovi za otvaranje šest, dok je u osmom poglavlju – Konkurencija, proteklih godina marljivo rađeno na pet početnih merila, koja su bila veoma zahtevna i široka.

„Nadam se da ćemo uskoro ispuniti i preostali deo poslednjeg, petog početnog merila čime ćemo biti u prilici da Evropsku komisiju obavestimo da smo spremni za otvaranje i ovog poslednjeg poglavlja“, rekao je Pejović agenciji Mina, prenosi RTCG.

On je ukazao da dinamika otvaranja poglavlja, ne zavisi samo od unutrašnje spremnosti Crne Gore nego i dešavanja u EU i prioriteta aktuelnog i narednih predsedništava, jer kad se predaju pregovaračke pozicije, na EU je da osigura na koji način će se omogućiti otvaranje i zatvaranje poglavlja.

Upitan kako će se članstvo Crne Gore u NATO odraziti na pristupanje EU, Pejović je rekao da je više puta isticao da je reč o dva komplementarna procesa, posebno u pogledu
sprovođenja obaveza iz vladavine prava.

„Osim toga, članstvo u NATO savezu će osnažiti sigurnost ne samo Crne Gore nego će doprineti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana približavajući ga na taj način, ideji
sigurne i mirne Evrope“, smatra Pejović.

– (Danas)