недеља, 5 маја, 2024
vesti online

Директорка Етнографског музеја осумњичена за малверзације

Поред челнице ове установе полиција је ухапсила још четири особе које се терете за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица
Аутор: Душан Телесковићсреда, 25.10.2017. у 15:46

Полиција сумња да је Етнографски музеј у Београду оштећен за више од 14 милиона динара (Фото Д. Јевремовић)

Припадници МУП-а Србије, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсили су М. М. (60), директорку Етнографског музеја у Београду, због сумње да је извршила кривична дела злоупотребе службеног положаја и злоупотребе у вези са јавним набавкама, наводи се у саопштењу МУП-а.

Поред приведене директорке Мирјане Менковић, полиција је ухапсила још четири особе које се терете за кривично дело злоупотребе положаја одговорног лица. Осумњичени су Жељко М. (1969), руководилац предузетничке радње „Хоум арт”, затим Ранка Д. (1969), руководилац Омладинске задруге „Гаудеамус”, Предраг М. (1984), руководилац Агенције за комуникацију и односе са јавношћу „Њу Реј” и Игор Ш. (1984), руководилац Агенције за канцеларијско-административне послове „Себастијан МБИ”.

Из МУП-а је саопштено да ће кривична пријава бити поднета против још једне, неименоване особе (1958), која се терети за злоупотребе у вези са јавним набавкама у саизвршилаштву.

Полиција сумња да је Етнографски музеј у Београду оштећен за више од 14 милиона динара.

Надлежни сумњају да је Менковићева кривично дело злоупотребе службеног положаја чинила од августа 2014. године до сада, тако што је давала налоге служби рачуноводства да са рачуна Етнографског музеја обављају уплате на рачуне наведених предузећа иако није постојала пословна сарадња са њима.

Пре тога, руководиоци ових предузећа су, сумња се, искоришћавањем својих овлашћења, издавали фактуре неистинитог садржаја Етнографском музеју, како би директорка ове установе наводно имала основ за плаћање са рачуна музеја.

Након тога руководиоци ових предузећа подизали су новац са рачуна и у готовини га предавали служби рачуноводства Етнографског музеја. Полиција верује да су притом задржавали провизију за себе.

У саопштењу полиције се наводи сумња да је фирма „Хоум арт” од провизије остварила добит у износу од 777.958 динара, „Гаудеамус” у износу од 956.887 динара, „Њу Реј” – 185.822 динара и „Себастијан МБИ” – 52.970 динара.

Мирјана Менковић је, како се сумња, потом давала налоге служби рачуноводства да новац исплаћује већем броју особа, чиме је Етнографски музеј оштетила за 13.678.898 динара.

Такође, полиција наводи да је директорка музеја у саизвршилаштву са 59-годишњом женом, од 7. јуна до краја децембра 2016. године, починила и кривично дело злоупотребе у вези са јавним набавкама.

Пошто се верује да је једина имала информацију о пројектованој цени за јавну набавку услуга, директорка музеја се терети да је дала налог раднику за јавне набавке Етнографског музеја да осумњиченој мејлом достави податке о јавној набавци услуга мале вредности наруџбеницом, чија је процењена вредност износила 492.000 динара.

Након што су се на јавној набавци јавила три правна лица, изабрана је агенција чији је власник син осумњичене жене, који је доставио понуду само за две хиљаде мању од процењене вредности. Надлежни сумњају да Етнографски музеј није имао потребу за ангажовањем овакве врсте, па сматрају да је оштећен за износ од 490.000 динара, за колико је изабрана агенција остварила имовинску корист.

Неправилности о пословању између Етнографског музеја и фирме „Хоум арт” раније је открило и Одељење за буџетску инспекцију Министарства финансија. Они су доставили захтев Прекршајном суду у Београду за покретање поступка против Мирјане Менковић, бившег директора музеја Мирослава Тасића и шефа рачуноводства Љиљане Ристановић. Били су оптужени за кршење Закона о буџетском систему, непоштовање Закона о јавним набавкама, као и плаћање услуга за које се не зна да ли су извршене.

Наводне неправилности односе се на 2014. годину, када су се Тасић и Менковић заменили на дужности првог човека угледног музеја. Менковићева се теретила због сумњивих 6,7 милиона динара улагања, а Тасић за 4,6 милиона.

По налазима буџетске инспекције, директорка је исплатила 4.739.111 динара занатској радњи „Хоум арт” за услуге, које нису извршене. (POLITIKA)