недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

Dinkić: Dostupan sam državnim organima

Sve vreme sam u Srbiji, osim kad sam na nekom kratkom službenom putu i na odmoru koji je završen – ovako je bivši ministar i lider URS Mlađan Dinkić odgovorio na pitanje Danasa, da li je dostupan državnim organima, s obzirom da se u jednom dnevnom talobidu danima najavljuje pokretanje krivičnog postupka protiv njega. Na konstataciju da su senzacionalitički dnevnici često imali pouzdane informacije iz vrha policije i tužilaštva, Dinkić je odgovorio sa „pa vi ste makar ozbiljna novina, pustite seznacionalističku štampu“.

Krivični postupak protiv Dinkića, koji je u više prethodnih vlada, vodio ključne ekonomske resore, uključujući i funkciju guvernera Narodne banke, u tabloidima je dosad najavljivan više puta. Ispitan je međutim u svojstvu građanina, u oktobru 2013. zbog Nacionalne štedionice, dok je u avgustu 2014. saslušan kao svedok u Specijalnom tužilaštvu u krivičnom postupku koji se vodi za malverzacije u Galenici. U ovom postupku i u istom svojstvu saslušan je i lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić. Dinkić je takođe, svedočio u Specijalnom sudu, u leto 2012. na suđenju Goranu Kneževiću, bivšem gradonačelniku Zrenjianina i funkcioneru DS, sada visokom čelniku naprednjaka, koji je na suđenju oslobođen.

 

Ovih dana tabloid Alo tvrdi da će protiv Dinkića biti aktivirana krivična prijava zbog Nacionalne štedionice. U oktobru 2013, Dinkić je na tu temu četiri sata dobrovoljno razgovarao u svojstvu građanina sa inspektorima i predstavnikom Tužilaštva u Upravi kriminalističke policije.

Nakon saslušanja Dinkić je rekao je ispitan na okonost zato što je u u vreme reforme bankarskog sektora bio guverner Narodne banke Jugoslavije. Naveo je i da je siguran da će ovaj slučaj za njega biti pozitivno rešen, jer ima čistu savest. Dodavši da mu je drago što je ovaj razgovor obavljen sada kada više nije u vlasti, on je napomenuo da je još pre rekonstrukcije Vlade tražio od prethodnog premijera Ivice Dačića i tadašnjeg prvog potpredsednika Aleksandra Vučića da se slučaj Nacionalne štedionice potpuno rasvetli u roku od godine dana.
Kako je Danas više puta pisao, Dinkićevo ime se od samog početka afere vezuje za Nacionalnu štedionicu, koja se nalazi na spisku 24 sporne privatizacije koje je Evropska unija dostavila Vladi Srbije 2011. godine. Savet za borbu protiv korupcije je još 2004. godine u svom izveštaju naveo da je Vlada Srbije odgovorna za to što je Nacionalna štedionica javnosti predstavljena kao državna banka, iako je zapravo bila pod kontrolom biznismena Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića, a da je istovremeno toj banci mimo tendera dat veliki posao isplate stare devizne štednje i da joj je besplatno ustupljen poslovni prostor koji je pripadao ugašenom ZOP-u.

Ova banka je kasnije prodata grčkoj grupi EFG Eurobank, tako što je prvo državno vlasništvo sa većinskog prešlo u manjinsko, a onda je Vlada odlučila da i taj manjinski udeo proda.

Infrastruktura i poslovi koje je Nacionalna štedionica besplatno dobila zahvaljujući Narodnoj banci Jugoslavije i Vladi Srbije omogućila je da njeni akcionari ostvare ogromne profite.

Na samom početku država je bila vlasnik 62 odsto akcija NŠ-a, ali su ostali akcionari zatim sproveli seriju dokapitalizacija, koje Vlada nije ispratila, zbog čega je njen udeo pao na 37 odsto.
Ostali deoničari su zatim Eurobanci prodali svoje udele, ali je država u septembru 2005. odbila da to učini.

Ipak, Grci su kasnije svoju ponudu poboljšali, tako da je 2006. godine Eurobanka za 35 miliona evra kupila i državni udeo i tako postala jedini vlasnik te banke. Kako je Dinkić, tada ministar finansija, izjavio, država je u Nacionalnu štedionicu uložila 5,1 milion evra i to 1,2 miliona u novcu, a 3,9 u nekretninama ZOP-a, tako da je banku prodala za 7,5 puta više novca nego što je u nju uložila.

(Danas)