Za sebe tvrdi da je socijalna liberalka, a za Dodika da je "muslimanski lobista": Ko je britanska poslanica Ališa Kerns, koja je optužila SPC da učestvuje u švercu oružja? 1Foto: Printscreen Youtube/Alicia Kearns

Britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

U govoru na zasedanju parlamenta Velike Britanije u utorak Kerns je navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

„Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova. U Vladi su svesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje”, rekla je Kerns.

Ona je dodala i da je veoma zabrinuta zbog činjenice da Britanija prodaje municiju Srbiji.

 

„Kako da znamo da se ništa što smo prodali Srbiji ne koristi u tom kontekstu“, zapitala je Kerns s obzirom da je „tamošnja antiteroristička policija izvršila napade i kidnapovala trojicu kosovskih policajaca“.

U ekskluzivnom video snimku koji je obezbedio prištinski portal The Geopost, prikazano je kako hitna pomoć prilazi pripadnicima Civilne zaštite i pokazuje im gde se nalazi oružje. Vlada Kosova je, podsetimo, krajem juna proglasila Civilnu zaštitu terorističkom organizacijom i opasnom po bezbednost Kosova.

U opisu videa koji je napravljen 6.decembra 2022. kada je štab Centralne izborne komisije napadnut u Severnoj Mitrovici stoji da pripadnici Civilne zaštite, čiji je, prema tvrdnjama kosovskih vlasti, jedan od vođa nedavno uhapšeni Milun Milenković Lune, komuniciraju na ulici sa osobama u ambulantnim kolima koje prevoze oružje.

Povodom tvrdnji Ališe Kerns oglasio se KFOR ali i Eparhija raško-prizrenska.

„Ne postoje dokazi o navodnom švercu oružja u pravoslavne crkve koji se obavljao preko administrativne linije između Kosova i Metohije i Srbije“, rečeno je za Kosovo onlajn iz misije KFOR.

Iz Eparhije raško-prizrenske insistiraju da se optužbe poslanice Kerns hitno provere.

„Ukoliko bi se te tvrdnje pokazale kao istinite, crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosiće najstrože crkvene kazne i neće moći da nastave svoju javnu službu“, navodi se u saopštenju.

Reagovao je i predsednik RS Milorad Dodik, koji je u utorak na svom Tviteru nalogu kritikovao britanskog premijera Rišija Sunaka dok je Ališu Kerns nazvao „muslimanskom lobistkinjom“.

 

Prošle godine Kernsova je boravila u Sarajevu na sastanku u Predsedništvu kojem je prisustvovao i Dodik. Kernsova je glasna zagovornica da Britanija, poput SAD, sankcioniše Dodika. Bila je inicijator diskusije u stanju u BiH u britanskom parlamentu početkom decembra 2021.

Dok je za Dodika „muslimanski lobista“, za Željku Cvijanović, članicu Predsedništva BiH, britanska poslanica je „albanski lobista“.

 

Cvijanović je za Srnu danas kazala „da ostrašćenost albanskih lobista po parlamentu Velike Britanije seže tako daleko da su u stanju da lažu do te mere s namerom da dalje destabilizuju situaciju na Zapadnom Balkanu da čak i KFOR mora da ih demantuje“.

Ališa Aleksandra Marta Kerns je političarka britanske Konzervativne stranke.

Izabrana je za članicu parlamenta Velike Britanije za Rutland i Melton.

U oktobru 2022. Kerns je izabrana za predsednicu Odbora za spoljne poslove, pri donjem domu britanskog Parlamenta.

Rođena 1987. a školovala se na Univerzitetu Kembridž.

Radila je u odseku za borbu protiv terorizma u Forin ofisu, a potom i kao konsultant, savetujući više stranih vlada u njihovom odgovoru na terorizam Islamske države.

 

Nakon što je napustila Forin ofis Kernsova je tri meseca bila uključena u pomoć u bezbednosti izbeglica koje su bežale na grčko ostrvo Lezbos.

Priznaje da je bivši glasač laburista, a prvi put je podržala konzervativce pre samo nekoliko godina, na opštim izborima 2015.

Ona sebe vidi kao socijalnog liberala.

Predsedavajuća je parlamentarnih grupa svih stranaka za Bosnu i Hercegovinu, ostrva Turks i Kaikos.

Članica je parlamentarnih grupa svih partija za Siriju, region Kurdistana u Iraku, stoji na sajtu politics.

Kernsova je pristalica prava transrodnih osoba.

Pojedini listovi i britanski emiteri su tvrdili da je bila među konzervativnim poslanicima koji su tražili ostavku tadašnjeg premijera Borisa Džonsona zbog afere „Partigejt“ u januaru 2022.

Ona je, međutim, rekla da se sastala sa zabrinutim poslanicima, ali je negirala da je vodila pobunu protiv Džonsona, navodeći da se „neće izvinjavati što se sastala sa svojim kolegama, da to nije bio državni udar ili bilo kakva takva aktivnost“

Kernsova živi u selu Langham u Rutlandu sa svojim mužem.

Par ima sina i ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.