субота, 27 априла, 2024
vesti online

CRNE SLUTNJE AMERIČKIH OBAVEŠTAJACA Ceo poredak nastao nakon Drugog svetskog rata se URUŠAVA

Rizik od sukoba između i unutar država će se u idućih pet godina povećati do nivoa koji nije viđen od Hladnog rata jer globalni rast slabi, poredak nakon Drugog svetskog rata se urušava, a antiglobalizacija podgreva nacionalizme, navodi se u izveštaju američke obaveštajne službe.

Američka vojska

Foto: Wikimedia / WikipediaAmerička vojska

„Spomenute tendencije će se približavati jedna drugoj tempom bez presedana i učiniti vladanje i saradnju težom te će promeniti prirodu moći – radikalno menjajući globalnu sliku“, ocenjuje se u izveštaju „Globalni trendovi: paradoks i napredak“ američkog Nacionalnog obaveštajnog veća (NIC), prenosi „Jutarnji list“.

Teze objavljene manje od dve nedelje do početka inauguracije novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa 20. januara navode činioce koji će oblikovati „turobnu i tešku blisku budućnost“, uključujući agresivniju Rusiju i Kinu, regionalne sukobe, terorizam, sverastuću nejednakost u zaradama, klimatske promene i spori ekonomski rast.

Donald Tramp

Donald Tramp

Upravljanje, stoji u izveštaju, postaće zahtevnije jer problemi poput globalnih klimatskih promena, uništavanja okoline i zdravstvenih pretnji zahtevaju kolektivnu akciju, u trenutku kada takva saradnja postaje teža.

Izveštaj namerno izostavlja analizu američke politike ili odluka, no upozorava na složenost poteškoća s kojima će se Tramp morati uhvatiti u koštac kako bi ispunio izborna obećanja poput poboljšanja odnosa s Rusijom, dostizanja Kine u ekonomskoj bici, povratka radnih mesta u SAD i poraza terorizma.

Izveštaj, koji uključuje intervjue s akademicima, finansijskim stručnjacima i političarima iz celog sveta, istraživalo je političke, društvene i tehnološke trendove za koje autori smatraju da će oblikovati svet od danas do 2035. (Blic)