субота, 27 априла, 2024
vesti online

Češki predsednik: Ideja o povećanju kontrole granica je dobra

Predsednik Češke Miloš Zeman je danas podržao peticiju protiv imigracije koju je pokrenuo njegov prethodnik, evroskeptik Vaclav Klaus.

Klausova inicijativa sadrži i ideje koje je on izražavao: Miloš Zeman

Klausova inicijativa sadrži i ideje koje je on izražavao: Miloš Zeman

Zeman je tokom posete Kini rekao kako se slaže sa stavovima bivšeg predsednika Klausa o odbacivanju kvota za tražioce azila i o povećanju graničnih kontrola, u vreme kad se Evropa suočava sa najvećim seobama naroda još od Drugog svetskog rata, prenela je agencija AFP.

– Njegova inicijativa sadrži iste ideje koje sam ja uvek izražavao – izjavio je Zeman na konferenciji za štampu u Pekingu, govoreći o peticiji koju je Klaus juče predstavio javnosti.

U toj peticiji je Klaus, koji se nalazio na čelu Češke od 2003. do 2013. godine, nazvao imigraciju „fundamentalnom pretnjom po stabilnost Evrope“.

Prošlog meseca je Zeman oštro kritikovao desetine migranata koji su pokušali da pobegnu iz jednog pritvorskog centra u Češkoj, rečima: „Niko vas nije ovde zvao. Morate da poštujete naša pravila.“

Prema anketi koju je u julu objavio češki Centar za analizu i empirijska istraživanja, više od 70 odsto Čeha nije spremno da poželi dobrodošlicu migrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka u svoju zemlju. (Blic)