уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Bujanovac-Kale-Krševica-Narodni muzej

18. јула 2017.

НАСТАВЉЕНА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА ЛОКАЛИТЕТА КАЛЕ У КРШЕВИЦИ

На локалитету Кале у селу Кршевица код Бујановца археолошка екипа на челу са Иваном Вранићем, археологом Археолошког института у Београду и тимом стручњака Народног музеја у Београдау наставила је систематска археолошка истраживања значајног урбанозованог центра који је већ у 4. веку пре нове ере био важан трговачки и занатски центар.

Ахеолошко налазиште Кале-Кршевица налази се на североисточној падини планине Рујен и обухвата површину од око пет хектара. Досадашњим ископавањима, рекогносцирањем и геофизичким испитивањима утврђено је да се насеље распростирало на платоу Кале, падинама и у долини Кршевичке реке.

Захваљујући архитектонским карактеристикама насеља, налазима луксузних посуда које су произвођене у радионицама у Атини, на острву Тасос  или Филиповој Македонији, керамици која је израђивана у локалиним радионицама према грчким узорима (скифоси, хидрије, кухињска керамика као што су лонци, саџаци и сл.), накиту који чине фибуле (копче), прстење, наушнице, стаклене перле, бронзаним и гвозденим предмети различитих намена, као и новцу Филипа II, Александра Великог и њихових наследника могуће је закључити да је реч о значајном урбаном центру „међународног карактера“ који је блиско повезан са Грчком и Македонијом.

Пре 2.500 хиљаде година на овом месту су највероватније заједно живели припадници војске Филипа и Александра Македонског, разноврсно локално становништво ових крајева, као и грчки трговци и рудари. Археолози „на Кале“ већ више од петнаест година раде са циљем да сви заједно боље упознамо начин живота ових људи и свима који дођу да обиђу локалитет покажу како су овде некада давно живело.