Britanija planira da novi avion bude u upotrebi do 2035. i zainteresovana je za partnera u projektu, s obzirom na visinu troškova.

Sredinom jula britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson rekao je da će za finansiranje programa razvoja novog borbenog aviona biti izdvojene dve milijarde funti do 2025. godine i da Britanija traži međunarodne partnere da obezbede dodatna sredstva.

Letelicu, koja treba da zameni Jurfajter Tajfun, razviće i praviti BAE Sistemi, najveća britanska kompanija u sektoru odbrane, i britanski proizvođač motora Rols-Rojs holdings, italijanska kompanija Leonardo i evropski proizvođač raketa MBDA. Novi avion mogao bi da leti i sa pilotom i kao dron. Nemačka i Francuska već rade na novom avionu, a program vodi francuski Erbas, deo konzorcijuma Jurofajtera i Dasal avijacije, proizvođača aviona Dasal Rafale. Predstavnici industrije vojnih aviona kažu da bi dva programa mogla i da se ujedine nakon što Britanija za devet meseci izađe iz EU. Neuspeh da se ujedine oko zajedničkog programa razvoja lovca predstavlja naime rizik za dalju fragmentaciju evropskog tržišta odbrambene industrije, ali odluka je na vladama, rekao je za Erbasov direktor Dirk Hok.

„Ako političari odluče drugačije, mi moramo da se prilagodimo ali ja mislim da je to loše za Evropu“, rekao je on. Direktor Leonarda Alesandro Profumo takođe je izrazio nadu da Evropa može da se ujedini oko jednog programa. „To je na vladama, ali Evropa sve više ide ka tome da bude ujedinjena. Optimista sam“, dodao je on. Visoki oficir britanskog vazduhoplovstva Sajmon Rošel kaže da Britanija razgovara sa zemljama potencijalnim partnerima, uključujući Švedsku i Japan.(DANAS)