среда, 24 априла, 2024
vesti online

Biljana Srbljanović

 Peščanik

Lori-Nix,-Kathleen-Gerber_thumb

Tamo više ne čitaju knjige

Od svega što sam pročitala o samitu u Brizbejnu najzanimljiviji mi je izveštaj o četvorosatnom, a po nekim izvorima čak šestosatnom, sastanku Putina i Angele Merkel. Razgovor se vodio (naglašavam) bez prevodioca.

Cai-Guo-Qiang,-GOMA,-foto-Doug-Spowart_thumb

Alien vs. Predator

Na samitu G20 u Brizbejnu Merkel i Putin su nasrnuli jedno na drugo, dve političke životinje koje vladaju evropskom scenom. I u bioskope je stigao novi nastavak geostrateškog blokbastera Alien vs. Predator.

Booksculptures-by-Alicia-Martin_thumb

Srđin princip ili o integritetu

Na primedbu Viktora Ivančića da je za Popovića ključni test oduvek bio “odnos prema zločinima iz devedesetih i da on nikada ne bi mogao poduprijeti Vučića”, Bazdulj odgovara da je ovo „potcjenjivanje Popovićeve inteligencije“.

Udruzenje-vs-komora_thumb

Udruženje vs. komora

Naše vlasti imaju proste odgovore na složena pitanja: ekonomski kolaps se rešava smanjenjem plata i penzija, siromaštvo prinudnim radom, kritika vlasti zabranom emisija… Isto važi i za novo udruženje advokata.

Novinari,-tisina-tamo_thumb

Novinari, tišina tamo!

Predsednik ne bi smeo da podgreva albansko-srpsko neprijateljstvo podrazumevajući da to donosi političke poene. On bi trebalo da radi na stvaranju društva u kome će mu upravo susret sa albanskim premijerom doneti poene.


Jevrejin-i-Nemac,-Frontkaempfer-Lustig_thumb

Prvi rat iz ugla gubitnika

Moj deda je bio nemački Jevrejin i u Prvom svetskom ratu se borio za svoju zemlju. Četvrt veka kasnije, u bekstvu od nacista stigao je do Portugalije, gde je zapisao svoja sećanja na Veliki rat.

Evropol_thumb

Evropol

Kao u monopolu, i u evropolu se kocka sa imovinom, pri čemu je Trojka banka. Ona je na početku igre pozajmila novac igračima: Irskoj 68 milijardi evra, Grčkoj 270, Portugaliji 78 i Kipru 10 milijardi evra.

Foto-Vladimir-Vorobjev_thumb

Evropa ili Rusija

Sa produbljivanjem ukrajinske krize, Brisel je povećavao pritisak na Beograd, da se suprotstavi svojoj saveznici Rusiji i uvede joj sankcije.

Photograph-by-Omar-Torres,-AFP,-Getty_thumb

Nova cenzura

U svetskom trendu udaljavanja od demokratije ugrožena je sloboda medija, a novinari su postali potrošna roba. Često nemaju podršku javnosti, a u nekim zemljama su predmet mržnje i mete nasilja.

Trzistem-protiv-trzista_thumb

Tržištem protiv tržišta

Pozivanje na razum i ekonomske interese, što Brkić i Lakićević izvanredno rade, naprosto nije dovoljno. Budući da je u pitanju isključivo politički problem, rešenja se moraju tražiti pre svega u domenima kulture i obrazovanja.

Diego-Zuelli,-Meccaniche-terrestri_thumb

Čudna mi čuda

Možda je problem u tome što mi sve svoje čuđenje potrošimo na stvari za koje nam drugi kažu da su za čuđenje. Čudili smo se dronu, pa albanskom premijeru, pa puštanju Šešelja…

17.-novembar,-Grcka_thumb

17. novembar – Grčka

Trčala sam sa mladom ženom, zajedno smo gurale kolica sa njenim detetom. Znam samo da sam se zgrbila, jer sam bila viša od većine Grka oko sebe. Kada sam došla kući, već je bio proglašen policijski čas.

Foto-Foodland_thumb

Bakina tajna

Vaso Lekić je prodao svoj biznis, Bakinu tajnu, jedan od retkih cenjenih srpskih brendova. Krvoločni tabloidi skoro da su to prevideli, zabavljeni novim zlokobnim atentatima i mitinzima.