среда, 1 маја, 2024
vesti online

Bela kuća: Severnokorejski lider preti trećim svetskim ratom!

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un preti ratom šireg obima – upozorio je šef Bele kuće nedugo pošto je Pjongjang ispalio projektil kratkog dometa sa istočne obale. Susedni Seul ocenjuje da je to još jedno testiranje naoružanja, kao odgovor na vojne vežbe Vašingtona i Seula, koje su u toku. Dok se Barak Obama sprema na hitni susret sa japanskim i južnokorejskim saveznicima, zabrinut da Kim preti trećim svetskim ratom, Pjongjang tvrdi da je Amerika odabrala Severnu Koreju kao metu svog udara.

U saopštenju Združenog generalštaba Južne Koreje navodi se da je projektil ispaljen iz oblasti blizu severnokorejskog lučkog grada Vonsana, i da je leteo oko 200 kilometara prema severozapadnom, kontinentalnom delu zemlje. Zvaničnik južnokorejskog Združenog generalštaba naveo je da nije jasno da li je projektil pao na kopno, ili je preleteo metu i pao u more, i da nije jasno da li se radi o balističkoj raketi, ili artiljerijskoj granati.

– Pozivamo Severnu Koreju da se uzdrži od akcija i retorike koje produbljuju tenzije u regionu, i umesto toga usredsredi se na preduzimanje konkretnih koraka ka ispunjenju međunarodnih obaveza – poručuje portparol američkog Stejt departmenta Noel Klej.

Severnokorejski ministar spoljnih poslova Li Su Jong je prethodno rekao da je vojska Severne Koreje u stanju pripravnosti da izvede preventivni nuklearni napad, kao reakciju na neprijateljske aktivnosti SAD:

– Kao odgovor na pomahnitalu histeriju SAD za pokretanje nuklearnog rata, potpuno smo prebacili našu vojsku s oblika vojnog reagovanja na izvođenje preventivnog napada – kaže on, dok istovremeno optužuje Ameriku da prebacuje centar strategije za nadmoć nad celim svetom na azijsko-pacifički region, te da su odredile Severnu Koreju kao prvu metu udara.

U međuvremenu, Bela kuća najavljuje da će američki predsednik Barak Obama razgovarati u četvrtak sa južnokorejskom koleginicom Park Geun Hje i japanskim premijerom Šinzeom Abeom, kako bi „pospešili trilateralnu saradnju u bezbednosti u regionu i globalno“. Razgovori se održavaju na marginama Samita o nuklearnom naoružanju u Vašingtonu, nekoliko dana pošto je Pjongjang u subotu, propagandnim video-snimkom, zapretio da će da zbriše Vašington sa lica zemlje.

Na snimku, objavljenom putem interneta, vidi se projektil koji pogađa srce američke prestonice, da bi potom Belu kuću zahvatio plamen:

– Ukoliko nam se američki imperijalisti približe i milimetar, odmah ćemo da ih gađamo nuklearnim oružjem – preti Pjongjang. (Novosti)