четвртак, 2 маја, 2024
IstaknutoSportTehnologijaVesti

Analiza poraza Novaka Đokovića

Novak ĐokovićNovak Đoković; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

U dva momenta se lomio čitav meč. Oba puta je Karlos Alkaraz uspeo da se poslednjim atomima snage iščupa protiv Novaka Đokovića.

Foto: Nova.rs

Španac je slavio u pet setova sa 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4 posle četiri sata i 42 minuta čudesnog finala Vimbldona. Nije ni bio rođen kada je neko drugi osim „Velike četvorke“ osvojio Vimbldon, a opet je uspeo u tome. Đoković je pokazao kakav je majstor, a na kraju i sam žali zbog dva bekhenda. U tim udarcima je na kraju stao meč. Šteta.

 

PROČITAJTE JOŠ

 

Meč se lomio u dva momenta. Najpre u taj-brejku drugog seta koji je Novak otvorio sa 3-0, a onda dozvolio Alkarazu da se vrati. Imao je Novak i set loptu (6-5) koju je propustio nakon fantastičnog trčanja Alkaraza, a onda je na semaforu bilo 1:1.

Dva seta kasnije su opet bili potpuno poravnati. U petom setu smo videli tri brejk lopte u prva tri gema. Dve su bile spasene (po jedna na obe strane), a onda je Đoković imao autoput do titule. Nije želeo da dozvoli loptici da padne, pa da onda udari polusmeč i umesto toga se lopta zakoprcala u mreži. U sledećem gemu Alkaraz dolazi do brejka koji je na kraju sačuvao do kraja.

Upravo je taj prvi napravljeni brejk značio da će jedan od igrača „zaključati“ set i to je bio slučaj u svakom setu. Osetio je to vrlo dobro Novak jer je polupao reket o drveni stub. U tom trenutku mu se svet srušio jer je propuštao prilike kao na traci. Šteta, velika šteta.

Foto: REUTERS/Andrew Couldridge

Đoković je osetio da je publika protiv njega ili da je, bolje rečeno, na strani mladog Španca koji je svima simpatičan. Mladost, genijalni potezi, fantastično trčanje i hvatanje loptice koje deluju neuhvatljivo (poput nameštanja reketa za viner posle smeča Đokovića)… Sve ovo je učinilo da ukrade srce svih ljubitelja tenisa.

Više od 15 godina razlike u starosti (bolje rečeno mladosti kada vidimo kako je Novak igrao) nije se ni osetilo na terenu, ali naklonost publike bila je i više nego očigledna.

Srpskog tenisera su nervirale neke sudijske odluke arbitra u stolici Marfija, pa je sa njim dva puta morao da popriča. Između ostalog i zbog toga što mu je u taj-brejku sudio prekoračenje vremena, zaista situacija kakva se retko viđa.

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Bilo je tu i još jedna situacija kada je Novak izgubio poverenje u linijskog sudiju, tačnije u jednu damu koja je radila taj posao nakon što je dva puta pogrešila. Od tog momenta je proveravao odluke i kada bi to obično radio i kada ne bi. Izgubio je poverenje i stekao utisak da su se urotili protiv njega. Mahao je glavom i nije mogao da veruje kakve se odluek donose. Gubio je dragocenu energiju na neke odluke na koje obično to ne čini.

To je sve dovelo do dodatne nervoze, koja je u načelu polazila od propuštenih šansi, ali i činjenice da je protiv Alkaraz uvek neophodno napraviti taj korak više, udarac više, pa čak i poslati loptu nekih sedam ili osam centimetara dublje.

Dobio je Alkaraz i jasne instrukcije da malo više „začini“ atomsferu sa dizanjem pesnice, pokazivanjem na glavu, što je inače odlika Đokovića, pa je tako nastala i slika koja je na kraje najbolje opisala ono što smo videli.

Đoković i Alkaraz
Foto: Nova.rs

Ne umanjuje ovo zasluge Španca, naprotiv pokazuje u kakvoj je igrača izrastao. Postao je ozbiljna pretnja na svim podlogama, pa mu je to i priznao Đoković pola u šali, pola u zbilji, „mislio sam da ćeš me mučiti samo na šljaci i možda na betonu, ali si jako jako brzo napredovao na travi“.

Teško je podneo Đoković poraz, a kada je pogledao u svoj boks u sina Stefana potpuno se slomio i zaplakao. Da li je u tom trenutku pomislio da ga je razočarao? Da li je moguće da mu ta misao i prođe kroz glavu kada sve manje ljudi uspeva da ospori da je apsolutno najbolji teniser svih vremena?

Novak će imati teško veče, vraćaće u glavi momente kada je mogao da razoruža Alkaraza.

BONUS VIDEO Odavde je krenulo po zlu u finalu Vimbldona: Novak je mogao da vodi sa 2:0

Odavde je krenulo po zlu u finalu Vimbldona: Novak je mogao da vodi sa 2:0
00:00
/
02:20