уторак, 30 априла, 2024
vesti online

AMERIKANCI U VELIKOM PROBLEMU: Evo zašto Turci drže Indžirlik pod opsadom!

Turske vlasti danas su u potpunosti blokirale vojnu bazu i aerodrom Indžirlik, isekle dovod struje i uvele zonu zabrane letova u okolini baze.

Američki F-15 u Indžirliku (Foto: U.S.Airforce)

Iako o ovom događaju ni turska ni američka strana nisu iznosile previše detalja, pravi razlog, po svemu sudeći, leži u tome što američka vojska pruža utočište turskim pilotima koji su učestvovali u napadu na sopstvenu zemlju i institucije i to na veoma neuobičajen način.

Naime, prema nezvaničnim saznanjima lokalnih medija, koji se pozivaju na neimenovane vojne izvore, Turci su primetili neuobičajenu aktivnost američkih letećih cisterni, za koje se veruje da dopunjavaju gorivom avione odbeglih pilota, koji su bombardovali zgrade nekoliko državnih institucija u Turskoj.

U međuvremenu je turski ministar Sulejman Sojlu direktno optužio vlasti SAD-a da stoje iza neuspelog vojnog udara, čime se odnos između dve zemlje sve više zaoštrava.

Predsednik Turske Redžep Erdogan, danas je posredno optužio SAD da pomaže pučiste i zatražio od Obame da isporuči opozicionog islamskog propovednika Fatulaha Gulena kojeg Ankara optužuje da je odgovoran za organizaciju pokušaja vojnog prevrata u Turskoj.

Pentagon je sa svoje strane izvestio da prekid dovoda električne energije u Indžirlik nije omeo normalno funkcionisanje baze, jer poseduju sopstvene izvore energije, ali da su zbog uvođenja zone zabrane letova obustavljene akcije američkog vazduhoplovstva protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Američke vlasti su zabranile sve letove aviona s turskih aerodroma u Ankari i Istanbulu za SAD koja se odnosi i na letove neameričkih kompanija za SAD, preko trećih zemalja.

Turska kompanija Turkiš erlajns je danas objavila da je posle pokušaja državnog udara normalizovan rad istanbulskog aerodroma i da su letovi obnovljeni.

Izvor: Pravda