Međunarodna koalicija za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ predvođena SAD oborila je avion sirijskih snaga u okolini Rake, saopštilo je sirijsko Ministarstvo odbrane.

„Naš avion je oboren u blizini grada Rake oko podneva, dok je sprovodio operaciju protiv terorističke organizacije DAEŠ“, navodi se.

Prema navodima sirijskog Ministarstva, pilot oborenog aviona još uvek nije pronađen. Ističe se i da ovom akcijom međunarodna koalicija potvrđuje da svoje poteze usaglašava sa akcijama terorista DAEŠ-a.

„Oni pokušavaju da zaustave sirijsku vojsku i njene saveznike u borbi protiv terorizma“, zaključuje se u saopštenju.

REVOLUCIONARNA GARDA ISPALILA RAKETE NA ISTOČNU SIRIJU

Iranska Revolucionarna garda ispalila je iz zapadnog dela Irana rakete „zemlja-zemlja“ na istočni deo Sirije, gađajući baze ekstremističkih grupa koje Iranci smatraju odgovornim za prošlonedeljne samoubilačke napade u Teheranu u kojima je 18 ljudi poginulo, javila je novinska agencija Tasnim.

„Prolivanje bilo čije čiste krvi neće proći bez odgovora“, navela je u saopštenju Revolucionarna garda, preneo je Rojters.

AP navodi da su ispaljene rakete srednjeg dometa na Deir el-Zur.

Napade u Teheranu izvršilo je pet napadača povezanih sa Islamskom državom

PRVI SUKOBI SIRIJSKIH SNAGA I SNAGA KOJE PODRŽAVAJU SAD

U Siriji su večeras izbili sukobi između vojnih snaga sirijske vlade i pripadnika alijanse kurdskih i arapskih boraca, koju podržavaju SAD, saopštila je danas Opservatorija za ljudska prava.

Kako prenosi AFP, ovo je prvi put da sukobi izbiji između te dve grupe boraca.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da su sukobi izbili u dva sela na oko 40 kilometara južno od grada Rake, nakon što je sirijska vojska optužila koalicione snage, predvođene SAD, da su oborili jedan od njihovih aviona.

Vojska je navela da je avion oboren u vreme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Ovo saopštenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao.