субота, 4 маја, 2024
vesti online

Amerikanci grade termoelektranu na Kosovu

Kosovska vlada i američka kompanija „Kontur global“ postigli su dogovor o gradnji nove termoelektrane na Kosovu, kapaciteta 500 megavata.

Priština

Priština, Foto: Profimedia.rs

Termoelektrana nazvana „Novo Kosovo“, imaće jednu radnu jedinicu za proizvodnju struje, neto snage 450 megavata. Izgradnja ovog postrojenja biće finansirana iz kredita i direktnih investicija američke kompanije „Kontur global“, prenose elektronski mediji u Prištini, javio je RTS.

Očekuje se da ukupna vrednost projekta bude oko milijarde evra.

Američka kompanija je najavila investiranje 30 odsto iznosa projekta, a druge direktne investicije će iznositi 300 miliona evra.

Za druge kompanije koje budu investirale kompanija je tražila internu stopu povrata ulaganja u iznosu od 21,5 odsto. Kompanija „Kontur global“ želi da isplati investiciju u roku od pet godina.

Iz kosovskog ministarstva za ekonomski razvoj saopšteno je da je sporazum postignut u utorak uveče i da je povoljan za Kosovo.

Očekuje se da gradnja nove termoelektrane, u krugu postojeće dve u Obiliću, počne sledeće godine.

„Kontur global“ je druga američka kompanija koja se angažuje na Kosovu u najvećim kapitalnim projektima. Firma „Bekstel-Enka“, sa učešćem i turskog kapitala, radi već nekoliko godina na izgradnji dve trase auto-puta.

Prva trasa od Prištine do granice sa Albanijom je završena, a gradnja druge, od Prištine do Đeneral Jankovića je u toku. Gradnja obe deonice iznosi oko 1,5 milijardi evra. (Alo)