петак, 26 априла, 2024
vesti online

А ЈОШ НИШТА НИСУ УРАДИЛИ: Грађани Србије плаћаће Николићу свиту од 30 људи, у којој су и особе сумњивих биографија!

Влада Србије именовала је Гордану Јакшић и Милана Милошевића за помоћнике директора канцеларије Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом, државне инстутуције којом руководи Томислав Николић.

Томислав Николић (Фото: Ria)

Тако се полако али сигурно легализује једна нова служба која је формирана како би се продужио политички живот Николића након његовог силаска са председничког трона. Њен посао није јасно дефинисан, али оно што је јасно је да ће порески обвезници, поред државне виле у којој бивши председник борави и након истека функције, плаћати и 30 службеника ове канцеларије, колико је Влада одредила да буде запослено. Очи боде и то што што ће ово ново Николићево пословно чедо имати више запослених него неке државне институције које обављају важне послове за грађане Србије. Разлог за такву аномалију крије се у чињеници да је ово тело формирано због потребе једног човека, а не државе који при том није желео да и своје блиске сараднике са Андрићевог венца, остави незбринурте, па је и њих збринуо у државној служби.

Гордана Јакшић и Милан Милошевић нису дошли са те адресе већ из Министарства иностраних послова и то на предлог Ивана Микића, некадашњег саветника председника Николића, а садашњег члана Националног савета за сарадњу с Русијом и Кином. Ту је и Милан Тадић, некадашњи ватерполо голман и репрезентативац, који је био генерални директор “Лафаржа” у Беочину. Поред њих, у овом тиму су и кадрови сумњиве биографије, попут Дејана Симића и Павла Башића. Бивши вицегувернер Симић познат је по афери “кофер”, када је 2006. године оптужен да је од “Дунав ТБИ групе” тражио мито од два милиона евра да би им обезбедио дозволу НБС за обављање послова финансијског лизинга. Башић је пак Николићев сарадник из Председништва, а познат је по афери из 2010. године када је полиција ухапсила његовог брата Гордана, а за њим расписала потерницу због оптужбе да су део групе која је оштетила ИКЛ за 736 милиона динара. Свима њима је директор бивши генерални секретар Николића, Недељко Тењовић, који прима 139.000 динара плате.

Извор из Немањине 11 тврди да је канцеларија за сарадњу са Русијом и Кином знатно нарасла од свог формирања.

– У почетку је имала 10 људи, па 15, а на крају године била су 22 сарадника. До краја марта биће 30 запослених, колико је Влада одредила. Део појачања су и Гордана Јакшић, која је постављена за в. д. помоћника директора Сектора за стратешку и оперативну сарадњу са НР Кином, и Милан Милошевић, који је постављен на исту функцију, али за Русију. Трошкови за рад ове службе су повећани, па је ове године буџетом планирано да се издвоји 50 милиона динара. Међутим, то сигурно неће бити довољно јер су прошле године за пет месеци из буџетских резерви потрошена 38,4 милиона динара за много мањи број запослених. Због одијума јавности свесно је састављен мањи износ, али је јасно да ће се новац који буде недостајао опет обезбедити из резерви. Све ове акробатике раде се због интереса једног човека – Томислава Николића, а на штету грађана Србије који плаћају дуплиране институције – објашњава саговорник.

Он додаје да се не зна шта је Николићева свита урадила од када је формирана канцеларија.

– Нису чак сачинили ни најављен каталог онога што Србија жели да понуди и онога што је Кина до сада тражила. Без каталога је Николић ипак отишао у Кину, а не знамо шта је урадио јер извештаја нема. Једино што нам је познато то је што се огласио његов кабинет након сусрета са кинеским амбасадором да носи “веома позитивне утиске после посете Кини” и да очекује да ће се у будућности пословна сарадња две земље наставити кроз конкретне енергетске пројекте. Другим речима, човек се са својом свитом прошетао Кином – каже извор.

Стручњаци тврде да је Николићева канцеларија измишљена институција зарад његовог хира.

– Направљен је озбиљан преседан јер исто тако канцеларије могу да се отварају не само за Кину и Русију, већ и за друге државе, попут САД или Канаде. Јасно је да је она основана да би се збринули Николић, који је политички пензионер, и његови људи, а и то што никоме не полажу рачуне није нормална демократска пракса. Најгоре је што та канцеларија неће дати боље резултате него што би их дала поједина министарства чији је посао сарадња са другим државама – каже Драган Добрашиновић из Коалиције за надзор јавних финансија.