уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Зукорлић: Пројекат „велика Албанија” је немогућа мисија

Зукорлић: Пројекат „велика Албанија” је немогућа мисија

уторак, 09.05.2017. у 16:24

Муамер Зукорлић и (Фото Танјуг)

Пројекат „велике Албаније” је немогућа мисија, тврди лидер Бошњачке демократске заједнице Санџака Муамер Зукорлић истакавши да смо сведоци да су све те великодржавне идеје, било хрватске, српске, албанске или неке друге доносиле само зло, те да нас свака таква визија неизбежно доводи до отимања туђе територие, туђег простора, туђих живота.

„Чињеница је да ниједан народ на Балкану нема капацитет да створи империју и такве творевине, чак и да им неко са стране помогне, саме би себе појеле”, каже Зукорлић у интеервјуу за Српски телеграф.

Оценио је да поједини центри моћи дају себи за право да овај простор користе за своје покусе, али то они, каже, не би могли да им ми не дајемо повода.

„Ако ми не пристанемо да будемо покусни кунићи, нико нас не може угурати у лабораторију”, рекао је Зукорлић, иначе, народни посланик.

Он сматра да Западном Балкану не треба никаква нова Југославија која би била вештачки наметнута, али је регионално удруживање, за њега, реалност.

Када је реч о Турској, Зукорлић каже да је чињеница да је то регионална сила и да као таква има озбиљне интересе на Балкану.

Турска, како наводи, на Балкану треба да се понаша као „старији брат”, да буде иста према свим народима.

„Моја препорука би била да Србија најпре максимално унапреди односе са Анкаром, што видим да одговорни људи у нашој земљи настоје да чине”, навео је он.

Поводом подршке Александру Вучићу на изборима за председника Србије, Зукорлић каже да су проценили да ће она најбоље афирмисати политички процес помирења.

„Нисмо се покајали, напротив, мислим да смо исправно поступили јер он једини од тих високих политичара у региону активно говори о помирењу и својим деловањем покушава да амортизује све те антагонизме”, истакао је Зукорлић.

Он је поновио да министарска функција није разлог због којег је дао подршку Вучићу.

„Још пре годину дана сам направио договор да подржим актуелну владу, али нисам добио никакву функцију у извршној власти. Желим да моје етаблирање у државни систем Србије буде поступно. Не искључујем такву могућност, али не верујем да ће се то десеити тако брзо”, закључио је Зукорлић.

(Танјуг),(Politika)