четвртак, 28 марта, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoVesti

Zorana Mihajlović u odbrani žena

Zorana Mihajlović i patrijarh Porfirije, kombo Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome s „jadnice“. Pored brojnih negativnih komentara koji je sporni snimak izazvao, upečatljiv je i komentar bivše ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Ona je podsetila patrijarha na osetljiv položaj žena u Srbiji.

„Vasa Svetosti, još jednom da Vas podsetim, da je u poslednjih 15 godina u partnerskom/porodičnom nasilju ubijeno 350 žena, samo zato jer su žene, a stotine dece ostalo je bez majki…. Ili da podsetim da je od početka godine, za 4,5 meseca ubijeno 18 žena – da li je to signal za ujedinjenje? Ili ćemo govorom mržnje da podstičemo nasilnike da su Bogom dani da ženama oduzimaju zivote?!??“, napisala je bivša potpredsednica Srpske napredne stranke.

 

Ocenila je da porfirije, očigledno, nema problem da koristi rodno senzitivan jezik kada govori o ženama kao jadnicama i bednicama, već je teže kad žene treba da nazove naučnicama, profesorkama i predsednicama.

Prema njenim rečima, „tužno“ je da bilo ko govori na takav način, a pogotovo kad tako nešto dolazi i iz usta patrijarha, jer je njegova odgovornost „velika, a sramota nemerljiva“.

 

PROČITAJTE JOŠ:

 

„Mi vernice i ‘jadnice’, ‘bednice’ želimo da nasilje nad ženama prestane, i borićemo se i da učiteljicu zovemo učiteljica, i da naučnicu zovemo naučnica, ali i protiv govora mržnje i nasilja koje generišu i ovakvi ‘ispadi’ Patrijarha“, napisala je Mihajlović.

Ovo nije prvi put da patrijarh govori o rodno senzitivnom jeziku. U uskršnjoj poslanici je rekao da se iza njega krije „borba protiv braka i porodice kao bogoustanovljenih svetinja i prirodnih oblika čovekovog ličnog i sabornog života“.

BONUS VIDEO Evo kako je televizija Pink videla jučerašnje proteste