уторак, 16 априла, 2024
vesti online

Živković: Političari na čelu organizovanih kriminalnih grupa

Nasilje u Srbiji bi moglo da se suzbije, da na vrhu organizovane kriminalne grupe, koja ga generiše, a su čije militantno krilo navijači, nisu političari, od kojih je većina danas u vladi, a deo je ostao u opoziciji, ocenio je večeras lider Nove stranke Zoran Živković.

Živković je na tribini „Stop ekstremizmu i nasilju“, prvoj u kampanji Nove stranke za lokalne izbore na Voždovcu, istakao da su najveći problem Srbije ‘takozvani navijači’, kao deo te organizovane kriminalne grupe.

 

 

„Oni imaju svog političara, svog policajca, svog sudiju, svog novinara i glasila, što je osnovna definicija čistog organizovanog kriminala“, rekao je on.

 

„Posle zapaljene lomače na Zvezdinom stadionu, svi su se zakljinjali da će odgovorni najbrže biti kažnjeni i prošlo je 20 dana, a nismo čuli nijedno ime. Da li je bilo ko priverden ili označen, pošto na stadionu ima 250 kamera koje snimaju svako sedište. Ne, naravno, zbog toga što u upravi jednog kluba sedi brat Aleksandra Vučića, a u upravi drugog Branko Ružić, najbliži saradnik premijera i ministar za Evropsku uniju“, naveo je Živković.

 

Prema njegovoj oceni, Srbiji je neophodna „Sablja 2“, ali ne za vanredno stanje u državi, već u policiji i pravosuđu.

 

„Nema odlaganja privođenja i hapšenja, nema odlaganja primene zakona na sportskim terenima i bilo gde. Ima danas da se zakažu sve moguće parade, i ponosa i sve druge, za sledeću godinu i sve moraju da budu održane“, rekao je on.

 

Živković je naglasio da je najveća laž da su 5. oktobra u promenama učestvovali navijači i da nije tačno da su se svi istorijski događaji u Srbiji dogodili uz pomoć navijača, istakavši da ekstremističkih grupa od 2000. do 2004. nije ni bilo.

 

Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić je navela da su parapolitičke organizacije, „takozvani navijači“, odgovorni za nasilje u Srbiji.

 

„Ta grupa huligana je naročito podložna političkim zloupotrebama, ocenila je ona i ukazala da je to ovih dana potvrđeno sa najvišeg mesta u državi, kad je premijer
priznao da se i njegova partija godinama udvarala tim grupama“, rekla je Vodinelić.

 

Zamenik predsednika Nove stranke Vladimir Pavićević ocenio je da je danas država glavni krivac za postojanje ekstremističkih grupa, zbog kojih pripadnik seksualne manjine, drugog naroda ili navijač drugog kluba ne sme lagodno da se kreće.

 

On je ocenio da Srbija ima kontinuitet državnog nasilja.

 

„Neki koji danas sede u Vladi Srbije bili su pre neku godinu sinonim nasilja, pozivali na bunt i promene naziva ulica, ukidali slobodu govora i indoktrinirali svest o neprikosnovenom vođi, kojeg danas, polako dobijamo“, zaključio je Pavićević.

www.pregled.com ARHIVA VESTI