уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Žene u biznisu

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su u Srbiji žene u preduzetništvu zastupljenje sa manje od jedne trećine i da srpska vlada radi na tome da to učešće poveća.

Na predstavljanju programa za podršku razvoju ženskog preduzetništva pod nazivom “Žene u biznisu” Zorana Mihajlović je istakla da je njihov interes da se pokrenu žene i njihova interesovanja, prenosi Beta.

Predstavljanje programa

Predstavljanje programa “Žene u biznisu”

“Naš interes je da pokrenemo žene i da im budemo ne samo podrška, nego da pomognemo da otvaraju svoje biznise, da budu preduzetnice i da stvorimo preduzetnički duh”, rekla je Mihajlović.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović istakla je da Vlada Srbije žensko preduzetništvo vidi kao potencijalne pokretače privrednog razvoja.

Vlada žensko preduzetništvo, kako je istakla, podstiče kroz konkrentne projekte, gde ima podršku i EBRD, i tako što uklanja prepreke i stvara bolje uslove za žensko preduzetništvo.

U okviru programa EBRD pod nazivom “Žene u biznisu” ta finasijska institucija za Srbiju obezbedila je kreditnu liniju od pet miliona evra, koje će Banka “Inteza” plasirati u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene.

Kako je istaknuto u saopšenju koje je podeljeno medijima, EBRD je kroz dosadašnje programe za podršku malom biznisu osnažio liderske i poslovne kapacitete 200 preduzetnica u Srbiji a kroz program “Žene u biznisu” planira da kreditnim linijama u ukupnoj vrednosti od 20 miliona evra podrži žensko preduzetništvo u zemljama Zapadnog Balkana.

Direktor Kancelarije EBRD u Srbiji Danijel Berg je istakao da osnaživanje žena kroz jačanje njihove uoge u privredi svake države predstavlja značajan deo iskorišćenja ekonomskih potencijala i istakao da ta finasijska institucija podržava razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji.

Predsednica Izvršnog odbora Banke “Inteza” u Srbiji Draginja Đurić je istakla da su krediti iz kreditna linija EBRD investicionog karaktera, ali i za neke druge potrebe, precizirajući da je jako važno što će zajmovi do 25.000 evra biti odobravani samo na menicu.

“Tako ćemo prevazići problem ličnog zaloga i verujem da će ovaj projekat biti uspešan, imajući u vidu koliko su naše žene inventivne”, rekla je Mihajlović.

Đurićeva je istakla da je banka na čijem je čelu “apsolutno ženski kolektiv”, precizirajući da je među više od 3.000 zaposlenih više od 70 odsto žena, a da u top menadžmetu Banke “Inteza” u Srbiji žene učestvuju sa 40 odsto.