уторак, 16 априла, 2024
vesti online

Završen petnaesti protest „Protiv diktature“

„Protesti protiv diktature“ večeras su, 15. šetnjom za redom, ušli u treću nedelju nezadovoljstva režimom Aleksandra Vučića.

2

Piše: Ekipa Danasa

Beograd 17. april 2017. 23:29

Završen petnaesti protest "Protiv diktature" (VIDEO)

Foto: Aleksandra Popović

Demonstranata je bilo više nego tokom prethodnih, prazničnih, dana, a atmosfera i energija skupa nagoveštava da će ih sutra biti još više. Veliki transparenti su ponovo predvodili šetnju, i bubnjari su se vratili sa praznične pauze, pravo na čelo kolone, a iza megafona našao se novi glas koji se na početku okupljanja zahvalio svima „koji su istrajali“ i najavio povratak „cele ekipe“ za sutra. Studenti i građani  upozoravaju na masovnije okupljanje i radikalizaciju protesta s obzirom da je danas  istekao rok koji su postavili Vladi Srbije za izjašnjavanje o njihovim zahtevima, a zvaničnih odgovora predstavnika vlasti nije bilo.

Tokom protestne šetnje od Skupštine, preko Terazija, opet su se tražile ostavke ispred Repuličke izborne komisije, a u nastavku Svetogorskom ulicom skandiralo se „nisi naš predsednik“. Kako se kolona približavala Takovskoj ulici i zgradi RTS-a, sa megafona su pozivali na pesmu „primerenu ulasku u sledeću ulicu“ pa je masa jednoglasno tražila „hoćemo kulturu a ne diktaturu“. Pred zgradom javnog servisa Srbije, demonstranti su se, po običaju, najviše zadržali i bili najglasniji sa pesmom „javna kuća Srbije“.

Delile su se nove nalepnice sa porukom „puk’o si“ a posebnu pažnju okupljenih  privukao je i novi transparent sa parolama „jednakost“ na engleskom jeziku i „sloboda“ na persijskom.  Oko ovih poruka okupljena su dva mladića i jedna devojka, nalik na migrante, koji se predstavljaju kao „putnici iz Avganistana“. I oni su učestvovali u protestu celom trasom šetnje.

A kada se kolona vraćala na početnu tačku skandiralo se „gotovi su praznici“ i „vidimo se sutra“.  Tu, pred Domom Narodne Skupštine, zagledani u „zid plača“, demonstranti su minutom ćutanja odali počast Milici Rakić, devojčici koja je na današnji dan tragično nastradala u kupatilu porodične kuće u Batajnici tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

1

– ((Danas)