петак, 29 марта, 2024
vesti online

Zamena za hleb

Voće i povrće kao dobra zamena za hleb

ZDRAVLJEAutor:Times of India20. mar. 202114:33Podeli:

Izvor: Foto: Shutterstock

Hleb je namirnica bez koje mnogi ne bi mogli da zamisle obrok. Nažalost, on baš i nije preterano zdrav.

Većina hlebova koji se prodaju su spoj rafinisanog brašna, maslaca i šećera, a sve to nam može naštetiti više nego što mislimo. Samo jedna kriška hleba ima 53 prazne kalorije koje mogu da budu  pogubne ukoliko nastojite da izgubite kilograme, piše Times of India.

Ali, postoje neke ukusne alternative koje mogu da budu adekvatna zamena za hleb i koje vam mogu pomoći na dva načina: da se rešite zavisnosti  i istovremeno izgubite kilograme.

Krompir

Iako je količina ugljenih hidrata u krompiru visoka, krompir je bolja opcija od hleba jer sadrži složene ugljene hidrate koji su dobri za one koji praktikuju intenzivan kardio trening. Nakon kardio treninga naše telo žudi za ugljenim hidratima, a hleb nije idealan izbor zbog prisustva rafinisanog brašna.

Paprika

Papriku možete da ispečete, a u sredinu da dodate sir, masline i zelenu salatu kako biste dobili ukusan obrok u kom možete da uživate bez griže savesti.

Patlidžan

Hleb možete da zamenite tankim kriškama patlidžana s roštilja, a on je i odličan izbor za zdrav međuobrok.

Krastavac

Krastavac se može koristiti na razne načine, na primer, za pravljenje vegetarijanskog sendviča bez hleba. Možete da napravite mini kanapee sa maslinama i paradajzom ili da nadeve po želji zavijete u tanke kriške krastavca koji je niskokaloričan i bogat dijetalnim vlaknima, što ih čini idealnim izborom.

Jabuke

Ako na hleb volite da namažete slatke namaze, odlična alternativa su jabuke. Kriške jabuka namažite maslacem od kikirikija i dodajte orašaste plodove i grickajte ih kao podnevni međuobrok.

Listovi salate

U listove salate možete dodati svoje omiljene nadeve poput sira, maslina ili četi paradajza i dobićete ukusan obrok koji ne samo da će vas zasititi već će i zadovoljiti vašu želju za hlebom.

Tikvice

Tikvice su bogate antioksidantima, a istovremeno su siromašne kalorijama. Ispecite ih u gril tiganju  i dodajte paradajz i patlidžan kako biste napravili ukusan obrok.TagoviHLEBPOVRĆEVOĆE