среда, 24 априла, 2024
vesti online

Za čistu i zdravu vodu Srbiji je potrebno osam milijardi evra

Samo u dogradnju kanalizacionih sistema i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nužno je investirati najmanje pet milijardi evra
Autor: Lazar Lukić i Tanjugsreda, 07.09.2016. u 20:43

Скуп у српској академији наука и уметности (Фото Танјуг)

Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Strategiju razvoja sektora voda na teritoriji Srbije za period 2016–2034. i taj dokument poslužiće kao vodič u procesu transformacije čitavog sektora.

Zbog višedecenijskog zanemarivanja ove oblasti, potrebno je uložiti više od osam milijardi evra kako bi se ispunili strogi standardi očuvanja životne sredine, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije „Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti”.

Kako je naglasio, u dogradnju kanalizacionih sistema i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nužno je investirati najmanje pet milijardi evra.

Organizatori i pokrovitelji
Konferenciju „Zemlje u tranziciji i voda kao faktor stabilnosti” organizovali su Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi”, Unesko Centar 2. i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, a među pokroviteljima su Privredna komora Srbije, SANU, Vlada Republike Srbije, predsednik Republike Srbije, Akademije inženjerskih nauka Srbije, Međunarodno udruženje vodovoda u slivu Dunava… Tokom dva dana biće izloženo 16 referata stručnjaka iz Srbije i sedam iz inostranstva.

Obraćajući se učesnicima skupa u Svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srbije je naglasio da su ova pitanja među ključnim izazovima koja će Srbija imati u u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, u okviru poglavlja 27. koje se tiče ove važne teme.

Učesnicima foruma Nikolić je poručio da je na njima da ukažu na pravac delovanja i posledice određenog činjenja ili nečinjenja. Na kraju izlaganja Nikolić je nazdravio čašom čiste vode i poželeo da naši potomci imaju istu privilegiju – čistu vodu.

Predsednik SANU Vladimir Kostić ukazao je da u mnogim opštinama širom Srbije postoji problem snabdevanja pijaćom vodom, naročito u Vojvodini i u seoskim naseljima.

„U poslednjih 25 godina u Srbiji su znatno smanjene aktivnosti u vezi sa održavanjem vodnih objekata i sistema, zato nam u budućnosti predstoji veliki napor kako bi se taj problem rešio”, zaključio je Kostić.

Milan Dimkić, direktor Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi”, rekao je da je upravljanje vodama kompleksno pitanje koje treba rešavati dugoročno i sistematično, jačanjem tehničkih kapaciteta Vlade Srbije i ostalih koji su zaduženi za upravljanje vodama, kako institucionalno, tako i finansijski.

Direktorka Republičke direkcije za vode Nataša Milić ukazala je da su ekonomska kriza i sankcije dovele do toga da se u Srbiji snabdevanje vodom stanovništva i ostali delovi tog sektora tretiraju kao socijalna kategorija, a posledica je da su brojni vodovodi i vodoprivredna preduzeća u veoma lošem stanju.

Odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferencije, predsednik Nikolić je rekao da se protivi predlogu Svetske banke da voda u Srbiji poskupi. „Svetska banka neka nam da dovoljno novca da isplatimo račune za sve građane i onda neka odrede koliku god hoće cenu”, rekao je Nikolić odgovarajući na pitanja novinara.

On je dodao da, zbog brojnih nedaća kroz koje je Srbija prošla, država građanima mora da obezbedi struju, vodu i ostale usluge po nižim cenama od onih koje plaćaju žitelji bogatih zemalja.

Na ponovljeno pitanje da li to znači da je protiv poskupljenja vode, Nikolić je odgovorio: „Hajde, nađite jednog političara koji će da kaže da je za poskupljenje.” (Politika)