четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Vašington: Vojna parada Severne Koreje može da ugrozi SAD

Vašington veruje da Severna Koreja ima sposobnost da nuklearnim oružjem napadne SAD i spreman je da se brani, izjavio je komandant Severne komande SAD-a i Severnoameričke komande vazduhoplovne odbrane admiral Bil Gortnij.

Uoči priprema Pjongjanga da obeleži 70-togodišnjicu vladajuće Radničke partije, raskošnom vojnom paradom u subotu, Gortnij je rekao da se slaže sa procenama američkih obaveštajnih službi da Severna Koreja poseduje nuklearno oružje i sposobnost da sabije i napuni bojeve glave rakete koja bi mogle da stignu do teritorije SAD-a.
– Imamo saznanja da imaju sposobnost da stignu do domovine (SAD) sa nuklearnim raketama – tvrdi admiral Gortnij i dodaje da je „veoma teško predvideti ponašanje severnokorejskog lidera Kim Džong Una“, ali da je američka vojska spremna da, u tom slučaju, reaguje, prenela je agencija Rojters.

Istovremeno je Hjuman Rajt Voč (HRV) pozvao Severnu Koreju da okonča prinudni rad, optužujući „represivni režim za predatorsku eksploataciju“ pošto svoje stanovništvo prisiljava da besplatno radi da bi kontrolisali narod, održali privredu i ostali na vlasti.
Zamenik direktora HRV za Aziju Fil Robertson primetio je da „ukoliko Pjongjang zaista želi da proslavi osnivanje vladajuće partije, trebalo bi da zaustavi svoju predatorsku eksploataciju svoje radničke klase“, dodaje AFP.
Severnokorejska vladajuća Radnička partija priprema proslavu 70-togodišnjice od osnivanja sa velikom vojnom paradom i očekuje se da će tada pokazati svoj vojnu moć uz koncerte, predstave i izložbe, dok se nove statue preminulih severnokorejskih lidera postavljaju širom zemlje.(Blic)