петак, 19 априла, 2024
vesti online

VANREDNA SEDNICA Savet bezbednosti oštro osudio Severnu Koreju

Savet bezbednosti UN oštro je osudio Severnu Koreju zbog testiranja hidrogenske bombe i saopštio da će početi rad na novom nacrtu rezolucije koja će sadržati „dalje kaznene mere“. Takva odluka doneta je na vanrednoj sednici Saveta, prenosi AFP.

Foto: Tanjug/AP

Diplomate UN su potvrdile da su u toku razgovori o načinu pooštravanja sankcija koje su već uvedene protiv Severne Koreje kada je prvi put izvršila atomsku probu 2006.

Predsednica Južne Koreje Park Geun-Hje osudila je najnoviiji potez Pjongjanga kao „tešku provokaciju“ i zatražila snažan međunarodni odgovor.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun zahtevao je da Severna Koreja prestane sa bilo kakvim daljim nuklearnim aktivnostima, navodi AFP.

Severna Koreja saopštila je juče da je izvela svoju prvu uspešnu probu minijaturizovane hidrogenske bombe, što još nije potvrđeno, ali su usledile osude sa svih strana sveta.

Vest o izvođenju probe emitovana je na severnokorejskoj državnoj televiziji, a prikazan je i snimak kopije naredbe koju je Kim potpisao 15. decembra, a kojom se odobrava najnovija nuklearna proba Pjongjanga.

„Neka nam 2016. godina počne uz gromoglasni odjek naše prve eksplozije hidrogenske bombe, da ceo svet upre pogled u našu socijalističku, nuklearno naoružanu republiku i veliku Radničku partiju Koreje“, napisao je Kim svojom rukom u poruci pored potpisa.

Američka vlada smatra da je Severna Koreja izvela nuklearnu probu, izrazivši sumnju u istinitost tvrdnje Pjongjanga da je bio u pitanju prvi test hidrogenske bombe, izjavio je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi.

Pentagon je, istovremeno, upozorio Pjongjang na moguće posledice. (Blic)