субота, 20 априла, 2024
vesti online

UZBUNA U INDIJI: Kinezi kopaju tunel ispod Mont Everesta!

PEKING – Kina gradi prugu koja će spojiti ovu zemlju sa Nepalom, a koja će iziskivati i izgradnju velikog broja tunela. Jedan od njih će najverovatnije proći ispod „krova sveta“.

kineska zeleznica sinhua UZBUNA U INDIJI: Kinezi kopaju tunel ispod Mont Everesta!

Brza pruga koja će spojiti Kinu i Nepal, dugačka oko 540 kilometara trebalo bi da bude završena do 2020. i gradiće se kao produžetak pruge koja spaja autonomni region Tibet sa centralnom Kinom. Predloženi produžetak pruge Ćinghai-Tibet do granice sa Nepalom pospešiće bilateralnu saradnju, trgovinu i turizam dve zemlje koje trenutno nisu povezane železnicom, javljaju kineski mediji. Kako kažu, projekat se radi po predlogu Nepalskih vlasti, a kineska strana je već počela pripremne radove.

Ipak, usled velikih oscilacija u nadmorskoj visini duž puta, maksimalna brzina koja bi na tom terenu mogla da se postigne bila bi „samo“ 120 kilometara na čas.

Da bi smanjili količinu uspona i padova, kinezi su rešili da prilikom izgradnje pruge kopaju veliki broj dugačkih tunela, a jedan od njih će proći i ispod Mont Everesta.

Pruga je samo jedan u nizu projekata za „osavremenjivanje“ Tibeta. Tokom prethodnih godina, Kina je uložila na milijarde dolara u izgradnju puteva, hidroelektrana i razvoj telekomunikacija, približavajući tako siromašan himalajski narod savremenom svetu. Sve je više kineskih turista na Tibetu, a Peking je prošle godine povećao i godišnja izdvajanja za pokrajinu sa 24 na čak 128 miliona dolara.

Indijcima nije sve jedno

Projekat približavanja Kine i Nepala izgleda da će biti još jedan „trn u oku“ indijskim vlastima, koje hodaju po tankoj žici između istočnih i zapadnih sila, jer Indija smatra Nepal „zonom svog uticaja“. Odnosi između Indije i Kine postaju sve hladniji pošto širenje kineskog uticaja u Nepalu, Pakistanu, Maldivima i Šri Lanki Indijci sve više sagledavaju kao opkoljavanje Indije.

I nisu Indijci jedini protivnici ove pruge. Odmah nakon najave projekta, javila se organizacija „Međunarodna kampanja za Tibet“ saopštenjem u kom tvrdi da projekat ima „opasne implikacije po regionalnu bezbednost i ekosistem najveće planine na svetu“. Oni su, takođe, u prilično nediplomatskom tonu, naveli i da ne treba veorvati Kinezima da je pruga namenjena pospešivanju turizma i poboljšanju životnog standarda Tibetanaca.  (Pravda)