четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Usvojeno korišćenje i tradicionalnih simbola APV

Usvojeno korišćenje i tradicionalnih simbola APV

Autor: Snežana Kovačevićčetvrtak, 15.09.2016. u 20:30

(Фото Танјуг)

Novi Sad – Dva grba i dve zastave AP Vojvodine („zvanični” i „tradicionalni” simboli iz 1848) biće ravnopravno korišćeni na teritoriji pokrajine, odlučila je Skupština APV, godinu i po nakon što je u prošlom sazivu propao dogovor da se usvoji gotovo ista pokrajinska skupštinska odluka o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola.

Sada je odluku donela nova pokrajinska koalicija naprednjaka, socijalista i Saveza vojvođanskih Mađara, ali i opozicionih radikala, koji su i ranije bili za njeno usvajanje i, po rečima Đurađa Jakšića (SRS), „jedva čekaju da se zastava Srpske Vojvodine zavijori”.

Odluka je doneta neophodnom dvotrećinskom većinom od ukupno 120 poslanika – „za” je glasalo njih 90, protiv šest, a uzdržanih je bilo 13. Poslanici vlasti poručili su da je odluka obaveza iz statuta APV iz 2014. godine, u kome su simboli i tradicionalni simboli već opisani, a da se sada detaljnije uređuje njihov izgled i korišćenje.

Milenko Jovanov (SNS) je istakao da se njom ispravlja greška bivše vlasti koja je od 2002. i 2004. koristila simbole (zastavu sa tri zvezdice i grbm pa se „zaustavlja praksa da se brutalno falsifikuje i sakriva istorija Vojvodine”.

Bojan Kostreš (LSV) smatra da se uvođenjem grba iz 1848. godine Mađari podsećaju na poraz i još će im se, dodao je, naplatiti, ako odluku prekrše. On je postavio i pitanje građanske ili nacionalne Vojvodine, na šta mu je Ištvan Pastor (SVM) poručio: „Nemojte nas da uvlačite, jer to nije argument i nije pošteno.”

Zastava APV: Crveno-plavo-bela trobojka, razmere 1 : 8 : 1. U srednjem plavom polju su tri žute zvezde poređane u krug.

Tradicionalna zastava APV: Crveno-plavo-bela trobojka horizontalnih polja iste visine. Njena razmera je 3:2 (dužina prema visini).

Isticanje obe zastave: Uporedo sa zastavom Srbije, desno od nje, na zgradama skupštine, vlade, organa i službi APV, u salama za sednice skupštine i vlade, službenim prostorijama predsednika skupštine i vlade, na biračkim mestima.

„Treća” zastava: „U svim slučajevima navedenim u ovoj odluci može se isticati i tradicionalna zastava sa tradicionalnim grbom na sredini zastave, u određenoj srazmeri”, piše u članu 8 odluke.

Grb APV: Štit složen iz tri polja na kojima su istorijski grbovi Bačke, Banata i Srema. Gore levo je apostol Pavle sa zlatnim oreolom, mačem i knjigom u rukama, a desno zlatni lav sa sabljom u desnoj šapi. Dole se odmara jelen sa zlatnom ogrlicom, čempresom i tri plave trake.

Tradicionalni grb APV: Iz 1848. Ima crveni štit sa srebrnim krstom i četiri zlatna ocila. Opasan je otvorenim vencem, s leva žirovima, a zdesna maslinovim grančicama, dole povezanim plavom pantljikom. Štit leži na vojvodskoj porfiri (plaštu) koja visi ispod zatvorene vojvodske krune.

Korišćenje grobova: Uporedo se koriste grb i tradicionalni grb, na mestima opisanim kod zastava i u sastavu pečata, na poveljama i diplomama pokrajinskih organa, školskim diplomama i svedočanstvima ustanova APV, legitimacijama poslanika i članova vlade. Mogu se koristiti i drugim slučajevima ako nije suprotno zakonu i ovoj odluci. (Politika)