уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Usvojen Zakon o Specijalnom sudu

Skupština Kosova večeras je po ubrzanoj proceduri razmotrila i usvojila Zakon o specijalnom sudu i Zakon o pravnoj pomoći i finansijskoj podršci osobama optuženim u sudskim procesima pred Specijalnim sudom. Prethodno je Skupština Kosova usvojila u načelu predloge ova dva zakona.


Za usvajanje Zakona o Specijalnom sudu su glasala 73 poslanika, dok je samo jedan glasao protiv.

 

Sednici ne prisustvuju poslanici opozicije.

 

Za usvajanje Zakona o pravnoj zaštiti i financijskoj podršci osoba optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom je glasao 61 poslanik, protiv je bilo 10 poslanika, dok je uzdržanih bilo 4 poslanika.

 

Predlog Zakona nisu podržali poslanici Srpske liste.

 

Zamenik premijera Kosova sa Srpske liste, Branimir Stojanović je jedini glasao protiv predloga Zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci osoba optuženih u sudskim procesima pred Specijalnim sudom.
Predloge zakona je ranije usvojila vlada pošto su prethodno danas u skupštini izglasani amandmani koji otvaraju put za osnivanje Specijalnog suda.

 

Od ukupno 88 poslanika u sali, za usvajanje amandmana glasalo je 82, pet poslanika je bilo protiv, a jedan je bio uzdržan.
Za usvajanje amandmana bila je potrebna dvotrećinska većina.
Tokom današnjeg burnog zasedanja, opozicija je bila glasnija u protivljenju osnivanju Specijalnog suda za koji je rekla da je nepravedan, selektivan i da ugrožava suverenitet Kosova.
Stranke vladajuće koalicije, uprkos tome što smatraju da je ovaj sud nepravedan, isticale su da je on neophodan radi otklanjanja sumnji da je OVK počinila zločine tokom rata.
„Traženje istine o pojedinim optužbama iz perioda za vreme i posle rata je izazov sa kojim moramo da se suočimo“, rekao je poslanicima uoči samog glasanja kosovski premijer Isa Mustafa.

 

Nastavak sednice kosovskog parlamenta je kasnio zbog jakog nevremena.
Agencija Kosovapress je javila da ceo trg ispred parlamenta poplavljen, te da je voda ušla i u neke prostorije tog objekta.

 

Sednica je prekinuta pošto gotovo niko od poslanika nije ostao u sali, a pre toga trajala je žučna rasprava između poslanika.

 

Kosovski mediji prenose i da je došlo do incidenta kada su ispred zgrade parlamenta, bivši borci OVK gađali Hašima Tačija i Agima Čekua flašama i vikali „lopovi“.

 

Srpski poslanici glasali za amandmane za Specijalni sud (Blic)