четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

UPOZORENJE MINISTARSTVA „Ne ići na prelaz Đevđelija, ne primati migrante u kola“

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas, s obzirom na problem pojačanog talasa migranata, da ne preporučuje srpskim državljanima korišćenje graničnog – železničkog prelaza Đevđelija/Idomeni, gde se trenutno nalazi više hiljada izbeglica sa Bliskog istoka.

Ministarstvo je upozorilo državljane Srbije, koji nameravaju da putuju u Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju putnike – autostopere u prevozno sredstvo, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela „krijumčarenje migranata“, za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna.
U saopštenju Ministarstva se podseća da je vlada Makedonije, zbog novog talasa migranata sa Bliskog istoka koji dolaze iz pravca Grčke, juče proglasila „kriznu situaciju“ u južnom i severnom graničnom pojasu zemlje.

Prema raspoloživim informacijama diplomatsko – konzularnih predstavništava

Srbije u Makedoniji i Grčkoj, ova odluka nije uticala na promene saobraćajnog režima na glavnim putnim pravcima i graničnim prelazima, osim što je trenutno primetno pojačano prisustvo vojske i policije.
Režim saobraćaja na drumskim graničnim prelazima sa Republikom Makedonijom uobičajeno funkcioniše za ovo doba godine, a srpski turisti su se u manjem broju obraćali našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za savete i pomoć.
Za aktuelne informacije i eventualnu pomoć srpski državljani mogu da se obrate ambasadi Srbije u Skoplju i generalnom konzulatu Srbije u Solunu. (Blic)