среда, 27 марта, 2024
vesti online

UPISANO 800.000 BIRAČA VIŠE Zašto nijedna vlast ne želi da sredi spisak

U birački spisak upisano je 800.000 glasača više nego što Srbija ima punoletnih stanovnika. Sve ovo je u najmanju ruku nelogično i kontroverzno.

Priliku da srede spisak imale su sve dosadašnje vlasti, ali nijedna to nije želela da uradi: Detalj sa biračkog mesta

Foto: D. Milenković / RAS SrbijaPriliku da srede spisak imale su sve dosadašnje vlasti, ali nijedna to nije želela da uradi: Detalj sa biračkog mesta

Brojke koje zbunjuju

  • 7,2 miliona stanovnika živi u Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku
  • 5,9 miliona punoletnih građana koji imaju pravo glasa
  • 6,7 miliona birača upisano je u jedinstveni birački spisak za ovogodišnje predsedničke izbore
  • 860.035 ljudi, po logici spiska, ispada da ne živi u Srbiji
  • 11.000 birača koji glasaju u dijaspori

Priliku da srede birački spisak imale su sve dosadašnje vlasti, ali nijedna to nije uradila, niti je ikada iskazana politička volja. Razlozi za to više su nego očigledni.

Nadležna ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je birački spisak sa svim nedostacima ipak referentan jer se svakodnevno ažurira. Ona je kazala da je „birački spisak u ovom trenutku ažuriran bolje nego što je ikada u prošlosti bio“.

– On se od 2012, kada smo imali izbore na svim nivoima, svakodnevno ažurira – navela je ministarka i dodala da mehanizam ažuriranja treba da se usavrši.

Istakla je da će „problemi s biračkim spiskom“ postojati sve dok se ne uvede elektronsko glasanje.

– Mi smo godinama daleko od toga, tako da ne najavljujem sada da smo blizu tome – rekla je Ana Brnabić.

Ipak, i dalje psotoje brojne nelogičnosti.

Nejasna matematika

Za početak, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 7.186.862 stanovnika, a punoletnih građana koji imaju pravo glasa je 5.9 miliona. U jedinstveni birački spisak za ovogodišnje predsedničke izbore upisano je 6.7 miliona birača. Kada se ta brojka uporedi sa brojem punoletnih građana, ispada da pravo glasa na ovim izborima ima više od 800.000 birača koji nisu stanovnici Srbije.

Iako se na trenutak može pomisliti da je reč o državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, prema rečima više članova RIK-a, u birački spisak upisano je svega oko 11.000 birača koji glasaju u dijaspori.

A šta je sa preostalima koji imaju pravo glasa? Kako su se našli na biračkom spisku? … (Blic)