SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA

U 13. danu antivladinih građanskih protesta „šarene revolucije“ u Skoplju su u utorak uveče obojene zgrade ministarstva pravde i Narodne kancelarije šefa države. Demonstrantima, koji istrajavaju na zahtevima za povlačenje odluke predsednika države Đorđa Ivanova o aboliciji politirača umešanih u aferu “prisluškivanje“ i odlaganje vanrednih izbora 5. juna, podršku pružajumakedonska udružena opozicija i albanske asocijacije Besa.

U protesnom okupljanju demonstranata u Skoplju spaljivane su fotografije Ivanova, uz slogane „Mafiju na robiju“, i pružana je podrška istragama Specijalnog javnog tužilaštva (SJT). U protesnom maršu centrom Skoplja, ispred zdanja parlamenta predstavnici studentskog i nastavničkog plenuma održali su predavanje iznošenjem paketa zahteva. Protesti su kao i ranijih dana završeni ispred Vlade na bulevaru Ilinden.

Dva skupa, antivadine demonstracije i kontramiting za podršku vladajućoj VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, održani su u centru Tetova u razmaku od svega pola sata. Srećom u Tetovu nije bilo “bliskih susreta” i incidenata.

Građanska inicijativa „Protestujem“ pod motom „nema pravde nema mira“ intenzivno nastavlja antivladine proteste i u Bitolju. Paraleni antivladini i provladini skupovi su prošireni i na Berovo na istoku i Kičevo na zapadu zemlje, kao i Velesu.

Antivladine demonstracije u utorak uveče su nastavljene i u Kumanovu, Strumici, Prilepu…(Novosti)