среда, 27 марта, 2024
vesti online

U Europi se baci 143 milijarde eura hrane godišnje

Prema procjenama, u EU se godišnje baci 88 milijuna tona hrane, pri čemu 53 posto otpada na kućanstva

Situacija u kojoj se 20 posto hrane proizvedene u Europskoj uniji baci ili ne iskoristi, uz štetu od 143 milijarde eura godišnje, nemoralna je i neodrživa! U isto vrijeme, 55 milijuna Europljana si ne može priuštiti kvalitetan obrok barem svaki drugi dan, pišeVečernji list. Komisija poduzima i poduzimat će korake da se to ispravi i tu će nam od koristi biti rad zastupnice Borzan i Europskog parlamenta – kazao je na povjerenik Europske komisija za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis na sinoćnjem stručnom skupu na temu bacanja i sigurnosti hrane kojega je u Europskom parlamentu organizirala zastupnica Biljana Borzan.

Borzan, koja je izvjestiteljica Europskog parlamenta za pitanja bacanja i sigurnosti hrane, kaže kako EU, kao jedna od najnaprednijih i najbogatijih zajednica na svijetu, ima moralnu i političku obavezu smanjiti ogromne količine hrane koja se baci svake godine. Prema procjenama, u EU se godišnje baci 88 milijuna tona hrane, pri čemu 53 posto otpada na kućanstva, 19 posto na prerađivače, 12 posto na restorane, 10 posto na primarnu proizvodnju poput poljoprivrede i 5 posto na trgovinski sektor.

Ispada da samo na domaćinstva otpada oko 98 milijardi eura, što u situaciji kad 125 milijuna ljudi prijeti siromaštvo, po stanovniku EU iznosi oko 200 eura godišnje (u Nizozemskoj i 541 kilogram!), a kad bi se nastavilo tim tempom, do 2020. bi na smeću završavalo nevjerojatnih 120 milijuna tona hrane. (posloi.hr)