среда, 27 марта, 2024
vesti online

U BiH CVETA PROIZVODNJA ORUŽJA Izvoz vredan milione već PREMAŠEN

Dvanaest kompanija koje posluju u okviru namenske industrije Federacije u prvih 6 meseci ove godine izvezlo je naoružanja, municije i vojne opreme u iznosu od oko 150 miliona maraka.

Foto: Avaz / RAS Srbija

U Sarajevu je pre nekoliko dana održan i sastanak ministra energije u Vladi FBiH Nermina Džindića s direktorima ovih kompanija, na kojem su i prezentovani ovi podaci.

Na sastanku su bili direktori državnih firmi „Igman“ iz Konjica, BNT iz Novog Travnika, „Binas“ iz „Bugojna“, „Vitezit“ iz Viteza, „Unis Ginex“ iz Goražda, „Pretis“ iz Vogošće, „Zrak“ iz Sarajeva, Remontni zavod Hadžići, te 5 privatnih firmi.

Ministar Džindić je rekao da je plan poslovanja već premašen te da su ovi rezultati pokazali da namenska industrija beleži veliku ekspanziju. U prošloj godini izvezeno je naoružanja u iznosu od 249 miliona KM.

– Prema našem planu, očekivali smo izvoz naoružanja do kraja godine u iznosu od 305 miliona KM. No, sada će ova brojka na kraju godine biti veća za nekih 30 do 40 miliona KM – kaže Džindić.

Prema njegovim rečima, samo je novotravnički BNT za 6 meseci imao prihode od 8 miliona, a do kraja godine očekuje se 15 miliona KM. „Zrak“ je već ostvario prihode od 2,7 miliona KM.

– Sve firme su prebacile plan i one koje nisu, to će uraditi vrlo brzo, jer naoružanje nije otišlo zbog dozvola i procedura – ističe Džindić.

Milionski poslovi

Avaz je pre 10 dana objavio da je goradžanska firma “AC Unity“ proizvela i prvu domaću pušku i pištolj. Osim domaće puške, BNT Novi Travnik nedavno je napravio prvu samohodnu haubicu, čije je testiranje okončano pa je spremna za tržište, a Remontni zavod Hadžići prvi ručni bacač granata.

Njegovo testiranje obavljeno je pre nekoliko dana i pokazalo je odlične rezultate. (BLIC)