субота, 20 априла, 2024
vesti online

Tweet „MISTER NEPOZITAM“ Rektora kragujevačkog univerziteta optužuju da je zaposlio SINA, SNAJU, ĆERKU, ZETA, DVA BRATANCA I KUMINE SINOVE

Navodne zloupotrebe rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića biće na dnevnom redu Saveta visokog obrazovanja Republike Srbije zakazanom za utorak, a ishod može biti i odluka o smeni zbog optužbi kolekitva univerziteta za nepotizam.

Rad rektora univerziteta Kragujevca Nebojše Arsenijevića ponovo pod lupom

Foto: N. Raus / RAS SrbijaRad rektora univerziteta Kragujevca Nebojše Arsenijevića ponovo pod lupom

Prema dokumentima do kojih je došao “Blic”, argumente za smenu Arsenijevića sa sadašnje pozicije je grupa profesora i zaposlenih na univerzitetu potkrepila i novim činjenicama.

Naime, Agencija za borbu protiv korupcije je u julu 2015. godine donela rešenje na osnovu kojeg je utvrđeno da je on, tada dekan Medicinskog fakulteta, svog bratanca Miloša A. izabrao za saradnika u nastavi u oblasti hirurgije, a drugog bratanca Petra A. za saradnika u nastavi u oblasti Ginekologija i akušerstvo.

– Interesno je pogodovao povezanim licima i doveo u sumnju poverenje građana u svesno i odgovorno vrđenje javne funkcije – navedeno je u rešenju , zbog čega je Arsenijeviću izrečena mera “javnog objavljivanja odluke o povredi zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije” u Službenom glasniku RS.

U obrazloženju se navodi da je Nebojša Arsenijević sebe doveo u sukob interesa, kada je sinove svog brata pored ostalih kandidata izabrao za stručne saradnike. O svojim odlukama nije obavestio Agenciju za borbu protiv korupcije, što je bila njegova obaveza.

Međutim, oštre zamerke na njegov rad imaju i profesori i radnici Univerziteta u Kragujevcu. Oni su u junu ove godine dostavili dopis vrhu države, pa čak i predsedniku Aleksandru Vučiću. Razlog je, kako su naveli, “haos, bezakonje, nepotizam, mobing i kršenje zakona koje sprovodi rektor, a bivši direktor Kliničkog centra i dekan Medicinskog fakulteta”.

– Sina je zaposlio na svom predmetu Osnovi onkologije, a snaju kao saradnika u nastavi. Ćerku docentkinju je zaposlio na Filološko-umetničkom fakultetu, a zeta u Univerzitetskoj biblioteci – kaže se u dopisu u kome se rektor naziva “mister nepotizam”.

Rektora zaposleni na fakultetima terete i da je zaposlio članove porodice svoje kume, generalnog sekretara Univerziteta Zorice Avramović, tačnije dva sina. Kao problem ističu i to da je navodno svojevoljno donosio odluke o mesečnim stimulacijama na plate, koje su i do 40 odsto. U dopisu se pominje i pravnica S. I. sekretar na Medicinskom fakultetu, čiju je ćerku i zeta, kako se navodi u dopisu, Arsenijević zaposlio bez prethodno održanog javnog konkursa.

Kolektiv Univerziteta smatra i da je bahatost Nebojše Arsenijevića njegove kolege argumentuju i smenom Lele Vujošević, koja je 20 godina bila sekretar odeljenja SANU na Univerzitetu, bez obrazloženja. Sa radnog mesta načelnika za Ekonomiju i finansije je sklonjena Milka Stojanović posle 16 godina rada.

– Mehanizam poluga vlasti rektora Arsenijevića nije samo u moralnoj odgovornosti i kodeksa profesionalne etike, već i krivične odgovornosti na koju treba hitno reagovati – zaključuje se u pismu dostavljenom vrhu države.

Arsenijević: Ništa nije tačno (Blic)