петак, 19 априла, 2024
vesti online

Turska ucena slomila Evropu

Dok je Evropa, zbog terorističkih napada i uspona krajnje desnice, nazadovala u bezbednosti i demokratičnosti, Turska je, izgleda, u rekordnom roku postala lučonoša Starog kontinenta. Evropska komisija (EK) je, naime, juče preporučila članicama Evropske unije da se saglase sa zavođenjem bezviznog režima za građane Turske koji od juna budu putovali u šengensku zonu.

Tako je ispalo da je Ankara fantastičnom brzinom – za svega nekoliko meseci, usred obrušavanja sve autoritarnije vlasti na kritičare i otvaranja nečega što bi se gotovo moglo nazvati građanskim ratom s kurdskom manjinom – dosegnula demokratske i bezbednosne standarde Evropske unije, one za koje je Srbiji, na primer, priznato da ih je sustigla tek devet godina nakon obaranja Slobodana Miloševića i demokratskih promena.

Postoji, međutim, i drugi način da se shvati jučerašnja odluka EK: Brisel je popustio pred ucenama Turske i spreman je da ukine vize njenim građanima samo da ne bi umesto njih morao da prima milione izbeglica s Bliskog istoka.

Turska je otvoreno pretila da se, ako joj do početka leta ne bude odobren ulazak u šengensku zonu, neće pridržavati sporazuma s EU prema kojem bi trebalo da priguši priliv izbeglica u Evropu.(politika)