уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Turska: Oko 38.000 zatvorenika biće uslovno oslobođeno

Turska: Oko 38.000 zatvorenika biće uslovno oslobođeno

sreda, 17.08.2016. u 22:20

Турски министар правде Бекир Боздаг (Фото Танјуг)

ANKARA – Oko 38.000 turskih zatvorenika biće oslobođeno u skladu sa reformom koja podrazumeva „puštanje na slobodu pod nadzorom”, najavljenom u vladinom dekretu koji je danas objavljen, poručio je putem Tvitera turski ministar pravde Bekir Bozdag, javlja Rojters.

Reforma, koja će omogućiti mnogim zatvorenicima da pre isteka kazne budu pušteni na uslovnu slobodu, uvedena je pošto se ionako prenapregnut zatvorski sistem u Turskoj sada suočava sa teretom od 10.000 ljudi pritvorenih u vezi sa propalim pučem pokušanim 15. jula, navodi britanska agencija.

Turska je danas objavila dva dekreta pod vanrednim stanjem, kojima otpušta više od 2.000 policajaca i stotine pripadnika vojske i zaposlenih u Agenciji za informacione i komunikacione tehnologije (BTK) zbog prošlomesečnog pokušaja državnog udara, navodi Rojters.

Za one koji su otpušteni, vlasti su navele da su povezani sa muslimanskim sveštenikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD, a koga Ankara optužuje za organizovanje pokušaja puča, što Gulen poriče.

Dekreti, objavljeni u turskom Službenom glasniku, takođe su obuhvatili odluku da se zatvori Agencija za telekomunikacije (TIB) i odluku da predsednik imenuje načelnika Generalštaba oružanih snaga.

Prema dekretima koji su ranije doneti pod vanrednim stanjem, Turska je već otpustila hiljade pripadnika bezbednosnih snaga i naložila zatvaranje hiljada privatnih škola, dobrotvornih ustanova i drugih institucija za koje vlasti sumnjaju da su povezane s Gulenom, podseća britanska agencija, prenosi Tanjg.,(Politika)