четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Trampova „Nova Evropa“

Dan posle stupanja Donalda Trampa na dužnost, u nemačkom gradu Koblencu okupili su se lideri desnih populističkih stranaka evropskih zemalja.

Piše: Miloš Mitrović

23. januar 2017. 14:15

Trampova "Nova Evropa"

Foto: Stanislav Milojković

Ove partije, članice grupacije „Evropa nacija i slobode“, sa svog kongresa poručile su da su „vodeći političari nove Evrope koji će u svojim zemljama preuzeti vladine dužnosti“. Ambiciozan cilj, ali posle događaja 2016. ne treba ga potceniti.

„U 2017. godini narodi evropskog kontinenta će se probuditi“, obećala je Marina le Pen, šefica francuskog Nacionalnog fronta, najavljena kao „žena sa najlepšim osmehom u Francuskoj“.

Le Penova, u javnosti često etiketirana kao marioneta Moskve, kao i drugi evropski desni populisti, ponovila je na kongresu reči koje je Tramp nedavno izgovorio u intervjuu za Bild i Tajms: izbeglička politika kancelarke Angele Merkel je bila katastrofalna. Iako je tako nešto do juče bilo nezamislivo, Le Penova i ostali uskoro bi mogli biti optuživani da su američke marionete, ne samo ruske.

Dakle, desničari na Le Penovu računaju kao na novu predsednicu Francuske posle izbora na proleće, dok druga dva istaknuta govornika u Koblencu, Gerta Vildersa iz holandske Slobodarske partije i Frauke Petri, šeficu Alternative za Nemačku, vide kao šefove vlada posle glasanja u martu, odnosno na jesen.

„U početku su komesari (Evropske unije) standardizovali samo nakrivljenost krastavca. Na kraju, oni bi da standardizuju naša mišljenja“, rekla je Petri čiji se dolazak na vlast smatra najmanje verovatnim. Partijske kolege zameraju joj saradnju s Nacionalnim frontom smatrajući ga suviše socijalističkim, zbog podrške protekcionizmu u ekonomiji, pa se uveliko piše i o trvenjima unutar Alternative za Nemačku.

Gert Vilders je bio potpuno na liniji Trampa: „Mi ćemo se osloboditi. Mi ćemo naše zemlje ponovo učiniti velikim“, rekao je, poslovično ukazujući na opasnost „ukidanja evropskih država“ i širenja islama u Evropi zbog kojeg plavuše neće smeti da pokazuju kosu. Ali, „patriotsko proleće“ 2017. će to sprečiti.

Dok je Tramp u Vašingtonu, prvi dan na dužnosti, grmeo na medije jer su, po njegovim rečima, umanjili broj ljudi koji je na Kapitol hilu pratio njegovu inauguraciju, a novi portparol Bele kuće obećao da će novinari ubuduće biti „pozivani na odgovornost“, u Koblencu je takođe pokazano kako bi lideri „nove Evrope“ mogli da se odnose prema sedmoj sili. Zbog kritika, reporterima televizija ARD i ZDF, kao i Špigela, Frankfurter algemajne cajtunga i Handelsblata nije bilo dozvoljeno da izveštavaju.

„Svet se mora pripremiti za nemirna vremena“, upozorava Frank-Valter Štajnmajer, nemački ministar spoljnih poslova koji će u februaru postati savezni predsednik i čija je Socijaldemokratska partija (SPD) učestvovala na „kontramitingu“ u Koblencu. „Sa izborom Donalda Trampa stari svet XX veka je konačno gotov… Kakav će biti poredak XXI veka, kako će svet sutra izgledati nije rešeno, to je potpuno otvoreno“, napisao je Štajnmajer, koji je ranije Trampa otvoreno nazivao propovednikom mržnje, u tekstu za Bild.

Angela Merkel se svojom uzdržanošću – nije reagovala na Trampovu ocenu njene „katastrofalne“ izbegličke politike i izjavu da je EU nemačko „vozilo“ – očigledno priprema za nemirna vremena, dok obaveštajci i analitičari ukazuju da su Rusi spremni za izbore u Nemačkoj. Jasno je, ne samo Rusi.

– (Danas)