четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Terorističko podzemlje u Rusiji menja taktiku

Napade u Volgogradu trebalo bi staviti u kontekst Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, veruju stručnjaci u Rusiji. Za rastuću pretnju terorizma odgovorna je i sama država, a posebno njene tajne službe.

Bio je to treći teroristički napad u južnom ruskom Volgogradu u roku od dva meseca. U ponedeljak ujutru (30.12.), eksplodirala je bomba u trolejbusu. Prema ruskim vlastima, poginulo je 15 ljudi, a još 27 ranjeno. U nedelju, (29.12.) u napadu na železničku stanicu u Volgogradu 17 ljudi je poginulo, a više od 40 povređeno.

Portparol ruskih istražnih organa, Vladimir Markin kaže da se ne može isključiti mogućnost da su napadi od 29. i 30 decembra povezani. Ranije je otkriveno da su istražitelji primetili paralele tih napada sa eksplozijom u autobusu u kome je 21. oktobra ove godine, takođe u Volgogradu, detonirana bomba. Vlasti smatraju da su za sve napade odgovorna ista lica.

Teroristička pretnja i u centralnoj Rusiji

Volgograd

Glavni urednik ruskog sajta „Agentura.ru“, Andrej Soldatov smatra da za seriju napada u Volgogradu nije odgovorna samo mala teroristička grupa: „Bojim se da, s obzirom na predstojeće Olimpijske igre, neki slede strategiju skretanja pažnje bezbednosnih snaga“, kaže Soldatov za Dojče vele. Pored toga, teroristi su želeli da pokažu da su u stanju da napadnu i van Severnog Kavkaza. Soldatov je naglasio da je Volgograd možda slučajno odabran kao meta.

On je sugerisao da su eksplozije u Volgogradu delo Doku Umarova, lidera samozvanih „Kavkaskih Emirata“. Njegovi sledbenici su jula 2013. pozvani da spreče održavanje Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. Pored toga, on je pretio napadima u centralnoj Rusiji. „Nažalost, mora se shvatiti da Umarov ima sledbenike koji mogu da izvrše napade“, kaže ovaj ruski stručnjak.

Sukobi između lokalnih elita

DW.DE

Najmanje 15 osoba poginulo je, a 27 su povređene u još jednom samoubilačkom bombaškom napadu, izvedenom rano jutros u jednom trolejbusu u Volgogradu (gradu na jugu Rusije). Među povređenima je i jednogodišnje dete. (30.12.2013)

Čak i Sergej Gončarov, predsednik Udruženja veterana ruske antiterorističke jedinice „Alfa“, vidi direktnu vezu između napada u Volgogradu i Olimpijskih igara u Sočiju. Oni koji su već kupili ulaznice, sada bi mogli da počnu da razmišljaju o tome, da li uopšte da putuju u Rusiju.

Gončarov oštro kritikuje rad tajnih službi: „To otvara pitanje da li su službe bezbednosti bile dovoljno profesionalne. Navodno su u tom regionu slabe, jer postoji konflikt između lokalnih elita“. On kritikuje što prethodni napadi nisu doveli do primetnog poboljšanja mera bezbednosti.

Prema rečima tog stručnjaka, terorističko podzemlje u Rusiji je poslednjih nekoliko godina promenilo taktiku, i na to je trebalo da se reaguje: „U celoj Rusiji postoje terorističke grupe sa pet do šest osoba, koje deluju samostalno, nisu nikome podređene“, rekao je Gončarov. Takođe, postoji veliki broj terorista koji su delovali kao pojedinci.

Teroristi slede nekoliko ciljeva

Click to download...

Novi napad u Volgogradu

Oni koji su odgovorni za terorističke napade u Volgogradu, slede višestruke ciljeve, kaže Genadij Gudkov, pukovnik u rezervi Savezne službe bezbednosti Rusije (FSB). „To su demonstrativne akcije, jasna stvar. Prvo, hoće da Rusima pokvare Novu godinu i drugo, da zastraše one koji žele da dođu na Olimpijadu“.

Gudkov takođe ističe da su u Rusiji u porastu razni ekstremistički pokreti i ideologije. On je kritikovao što se sledbenici tradicionalnog islama bore protiv radikalnih pokreta u Rusiji.

Ruski stručnjak takođe kritikuje vladu u Moskvi. Rasprostranjena korupcija, nepravedni sudovi i suzbijanje prava i sloboda građana, plodno su tlo za ekstremizam.“ Dakle – i država je odgovorna za sve veću radikalizaciju. Država bi trebalo da ujedini različite religije i zdrave snage društva. Tek tada može da se bori protiv terorizma.

Autor: Jegor Vinogradov / Dijana Roščić
Redakcija: Jakov Leon