уторак, 23 априла, 2024
EU-INTEGRACIJETehnologijaVesti

Tehnologija prepoznavanja lica

Evroparlamentarci glasaju o zabrani korišćenja tehnologije prepoznavanja lica

KOMENTARI

Autor: Tanjug

10/05/2023

12:33

Evroparlamentarci glasaju o zabrani korišćenja tehnologije prepoznavanja lica

Evroparlamentarci glasaju o zabrani korišćenja tehnologije prepoznavanja lica – Copyright Tanjug/AP Photo/Jean-Francois BadiasEvropski

Inicijativa da se zabrani korišćenje tehnologije prepoznavanja lica, poznate i kao „Veliki brat“, na ulicama zemalja EU naći će se sutra na testu prilikom ključnog glasanja u Evropskom parlamentu (EP).

Amandman je deo paketa predloga o prvim svetskim zakonima o veštačkoj inteligenciji, prema kojima bi firme mogle da budu kažnjene i sa 10 miliona evra ili uklonjene iz trgovine unutar EU ukoliko krše pravila, preneo je „Gardijan“.

Međutim, očekuje se da će se zabrani suprotstaviti grupa poslanika desnog centra EP, uz obrazloženje da bi biometrijsko skeniranje trebalo da se koristi u borbi protiv ozbiljnih zločina kao što je terorizam.

Amandman na 5. član predloženog Zakona o veštačkoj inteligenciji koji zabranjuje upotrebu kamera za praćenje ljudi oko prodavnica, na ulicama, u parkovima ili ostalim javnim mestima biće sutra predstavljen parlamentarnom komitetu.

Amandmanom se predviđa zabrana kompanijama da koriste veštačku inteligenciju da identifikuju pojedince upoređivanjem lica sa nadzornih kamera sa fotografijama koje korisnici postavljaju na Instagram, Fejsbuk i ostale društvene mreže.

Još jedan amandman zabranjuje upotrebu takozvanog „emotivnog prepoznavanja“, koje bi moglo da omogući kompjuterskim sistemima da prepoznaju kada je neko umoran, usled zabrinutosti da bi to moglo da bude zloupotrebljeno.

Takav nadzor već postoji u delovima Kine i koristi ga saobraćajna policija.

PREPORUKA ZA VAS