петак, 19 априла, 2024
IstaknutoVesti

Svetlana Bojković

INTERVJU Svetlana Bojković: Došao je trenutak da saberem svoj život

KULTURAAutor:Jelena Koprivica17. feb. 202221:53 > 23:35Podeli:

Svetlana Ceca Bojković Foto:Dragan Mujan /Nova.rs

Došao je trenutak dok sam još u snazi da jednostavno saberem svoj život. I poslovni i privatni, zbog čega sam odlučila da svoju ostavšinu zaveštam i da ostavim svoj legat, kaže za Nova.rs glumica Svetlana Bojković.

Ljubivoje Ršumović, Ružica Sokić, Saveta i Slobodan Mašić, Branko Pešić, Danilo Nikolić, Pavle Vuisić, Donka Špiček, Milan Vukos, Ivanka Lukateli, Milan Ranković, Gordana Suša, Miodrag Zečević i Ivan Bekjarev samo su neke od znamenitih ličnosti s ovih prostora čija je zaostavština zauvek otrgnuta od zaborava. Ovaj impresivan „spisak“ dopunjen je ovih dana još jednim velikim imenom.

Svetlana Bojković: I da me odvedu na stratište, ne bih ćutala

KULTURA26. sep. 202110

Dramska umetnica Svetlana Bojković odlučila je da svoju umetničko-glumačku zaostavštinu pokloni Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, koje već baštini legate uglednih ličnosti.

Poklon dramske umetnice „Adligatu“ će, između ostalog, obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, kao i izabrane komade nameštaja iz stana Svetlane Bojković.

– Porodici „Adligata“ sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture – kazao je Viktor Lazić, predsednik ovog udruženja kada je pre nekoliko dana potpisan ugovor sa glumicom.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Svetlana Ceca Bojković Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

I dok se o značaju Svetlane Bojković za kulturu ovih prostora mogu ispisati stranice i stranice, glumica za Nova.rs objašnjava zašto je odlučila da napravi svoj legat:

– Došao je trenutak dok sam još u snazi da jednostavno saberem svoj život. I poslovni i privatni. Imam toliko stvari, i shvatila sam da bi se jednoga dana posle mog odlaska to negde razvlačilo… Ili da bih samo opterećivala svoju ćerku time. I zato sam odlučila da svoju ostavšinu zaveštam i da ostavim svoj legat – precizira za Nova.rs Bojkovićeva.

„Mom prijatelju Bati Stojkoviću, da mi više ne kuka kako nema šta da čita“ FOTO

KULTURA06. dec. 2021

Odlučila se, kako pojašnjava Svetlana Bojković, da potpiše ugovor sa Udruženjem „Adligat“, jer je veoma zadovoljna načinom na koji brinu o legatima brojnih znamenitih ličnosti s ovih prostora:

– Bila sam u njihovom muzeju, koji je stvarno fantastičan. Uopšte, čitava ta vizija koju ima Viktor Lazić i čitavo to društvo, koje je kao porodica, a suosnivači su udruženja jako mi se dopala. Zaista sam bila zadovoljna time što sam videla, naročito njihovim odnosom prema našim kulturnim dobrima. I zato sam se odlučila da tamo napravim svoj legat.

https://youtube.com/watch?v=X8yVkhDzOJU%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

I možda je ovo trenutak kada nije zgoreg podsetiti bar na delić postignuća glumice u karijeri dugoj više od pola veka. Iako je diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju 1970, tri godine ranije već je igrala u filmu „Jednog dana moj Jamele“. Osim toga, uočivši talenat grupe mladih glumaca na tadašnjoj Pozorišnoj akademiji Bojan Stupica angažovao ih je krajem 1968. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Među njima je bila i Svetlana Bojković.

https://youtube.com/watch?v=2V5Wo_Kn1NY%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

I u JDP-u je bila sve do 1984. godine, igrajući u komadima od „Omera i Merime“, preko „Pučine“ i „Hede Gabler“, do „Tri sestre“. Prešla je potom u Narodno pozorište, a 1993. prelazi u status slobodnog umetnika i „Madam San-Žen“, „Učene žene“, „Noć tribada“, „Marija Stjuart“…

Na velikom platnu pamti se uloga Mike u filmu Gorana Paskaljevića „Pas koji je voleo vozove“, a na televiziji u serijama „Bolji život“, „Srećni ljudi“ ili drami „Smrt gospođe ministarke“.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Na pitanje šta će jednoga dana moći da se vidi u Legatu Svetlane Bojković, i koje će se to dragocenosti naći pred publikom, glumica objašnjava:

– Biće tu svih mogućih nagrada koje sam dobila. Naći će se tu i moj portreti, a i nešto što ću ostaviti za posle – za trenutak kada odem iz života, poput nekih detalja iz mog stana, delova nameštaja, kao što su fotelje, pisaći stočić… A sve to kako bismo zaokružili tu buduću prostoriju koja će biti uspomena na mene.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

A glumica je, podsetimo, laureat najvećih priznanja u ovoj zemlji, među kojima su „Dobričin prsten“, „Žanka Stokić“, „Pavle Vuisić“, „Zlatni ćuran“, „Nušićeva nagrada“, „Statueta Joakim Vujić“, „Oktobarska nagrada grada Beograda“, „Zlatna arena“, „Sterijina nagrada“…

– Pod krovom Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, a udruženje formira i poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića… – podsetio je Viktor Lazić, predsednik „Adligata“, uz poruku:

– Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana.

Svetlana Bojković, Svetlana Ceca Bojković, poklon, glumačka zaostavština, nagrade
Foto: Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“

Upitana šta misli s kakvim će utiskom jednoga dana neko ko je poštovalac Svetlane Bojković izaći iz legata s glumičinim imenom, dramska umetnica na kraju poručuje:

– Da je to bio jedan lep život. Ja sam zadovoljna svojim životom. Želela bih da svako ko dođe u taj legat provede trenutke u miru, lepom sećanju i uspomeni na mene!

https://youtube.com/watch?v=wuigdHDIr_U%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

Bonus video:

Svetlana Bojković u podkastu Snaga umaPlay VideoTagoviGLUMICALEGATSVETLANA BOJKOVIĆUDURŽENJE ADLIGATZAOSTAVŠTINA