петак, 19 априла, 2024
vesti online

Sve ovo liči na Drumske razbojnike !

Peščanik i o doktoratu Jovanovića

Beograd — Na sajtu Pešćanika objavljen je tekst u kojem se iznosi sumnja da je Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta doktorirao u Engleskoj 1983. godine.

Autori teksta Marko Milanović, koji je vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu i Miljana Radivojević, koja je post-doktorand na Institutu za Arheologiju Univerzitetskog koledža, su napisali da su pokušali da dođu do doktorske disertacije Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli.

Oni su, kako su naveli, pošli od zvanične biografije Jovanovića koja je objavljen na sajtu Megatrend univerziteta i u kojoj se navodi da je prvu doktorsku disertaciju odbranio je na Londonskom univerzitetu 1983. godine (menadžment i industrijski odnosi), a drugu (organizacione nauke) na Univerzitetu u Mariboru, 1991. godine.

Jovanović: Sutra ću vam pokazati doktorat

Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, rekao je za B92 da će nam sutra pokazati doktorsku disertaciju. Iako smo ga nekoliko puta danas kontaktirali telefonom, uz obećanje da će nam dati izjavu, na kraju je rekao da ga zbog putovanja van grada zovemo sutra kada će pokazati svoju doktorsku disertaciju.

Milanović i Radivojević su napisali da im se formulacija da je doktorirao na „Londonskom univerzitetu“ učinila sumnjiva, jer „Univerzitet u Londonu (University of London) naravno postoji, ali se on razlikuje od skoro svih drugih univerziteta po tome što zapravo predstavlja federaciju drugih, manjih univerziteta. Niko, dakle, ne doktorira (niti dobija bilo koju diplomu) na Univerzitetu u Londonu kao takvom, već samo preko nekog od njegovih konstitutivnih koledža ili instituta, a g. Jovanović nije naveo na kom je to koledžu ili institutu doktorirao.“

Takođe su naveli i da doktorat Miće Jovanovića nisu pronašli u centralnim katalozima i bazama podataka za doktorske disertacije u Velikoj Britanij.

Jedan od autora teksta Marko Milanović kaže za B92 da mozda postoji neki opskurni fakultet u Londonu koji nije deo nijednog univerzitetskog sistema u Londonu, koji ima neku svoju malu biblioteku gde se to nalazi.

„Mislim, ja ne mogu da garantujem sto posto da u gradu Londonu ta knjiga ne postoji, ali ni u jednom mogućem zvanicnom katalogu koji postoji na internetu od britanske biblioteke pa naovamo toga nema. Splet drugih mogućnosti je neverovatan. To je da je njegova teza izgorela negde u nekoj biblioteci, da su izgoreli svi podaci o njegovoj registraciji na univerzitetu u Londonu“, rekao je Milanović.

Uz tekst u kojem iznose sumnju u postojanje doktorata Jovanovića objavljen je i faksimil mejla koji su poslali čuvenom profesoru Stivenu Vudu sa „London School of Economics“, a koji je spominjan u javnosti kao profesro kod kojeg je Jovanović doktorirao na temu „Radna motivacija u industrijskim odnosima samoupravljanja“.

Peščanik ponovo nedostupan

Peščanik je danas ponovo oboren, objavljeno je na Fejsbuk strani sajta. Sajt je ponovo nedostupan nakon objavljvanja teksta o postojanju doktorata Miće Jovanovića. Peščanik je proteklih dana bio meta hakerskih napada posle objavljivanja teksta u koje su iznete sumnje da je doktorska disertacija Nebojše Stefanovića plagijat.

Portal je objavio da je veliki deo upita tokom hakerskog napada stigao sa IP adrese koja, kako tvrdi, pripada serveru sa adresom fa-srv.megatrend.edu.rs

U odgovoru koji su dobili od profesora Vuda stoji: “Ja nisam bio mentor Mići Jovanoviću kao doktorskom kandidatu na LSE. On nikada nije bio registrovan kao student na LSE. Bio je registrovan za CNAA diplomu na Portsmutu tokom koje sam ja imao izvesnu mentorsku ulogu, mada ne mogu da se setim kolika je ta uloga formalno bila. On je podneo disertaciju na usmenu odbranu, i u toj fazi je odlučeno da mu se ne dodeli doktorat. U nacrtu su postojali značajni problemi što je zahtevalo značajnu reviziju.“

Marko Milanović i Miljana Radivojević navode da su i od samog Jovanovića zatražili da im dostavi njegovu doktorsku disertaciju, ali da odogovr još nisu dobili.

„Uprkos svim naporima mi ne možemo da sa potpunom sigurnošću tvrdimo da g. rektor nikada nije doktorirao na nekom univerzitetu u Londonu, koji nije Univerzitet u Londonu (baš kao što je Univerzitet Megatrend u Beogradu a nije Univerzitet u Beogradu). Ali možemo da kažemo da postoje ozbiljne indicije da to nije nikada učinio. U svakom slučaju, on nije nikada doktorirao kod profesora Vuda, i sudeći po kataloškim pretragama to se nije desilo ni na Višoj školi u Portsmutu“, napisali su Marko Milanović i Miljana Radivojević.