уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Sunoko: Setva šećerne repe u Srbiji na 40.000 hektara

Kompanija Sunoko, kao najveći proizvodjač šećera u Srbiji, u čijem sastavu rade šećerane u Pećincima, Kovačici i Vrbasu, procenila je da će ovog proleća u Srbiji biti zasejano oko 40.000 hektara pod šećernom repom, što je za 30.000 hektara manje nego prošle godine.

– Za sada setva teče planiranom dinamikom – kazao je agenciji Beta generalni direktor Sunoka Ljubiša Radenković, ali nije precizirao koliko bi šećera mogla da proizvede ta kompanija, navodeći da će proizvodnja biti usklađena sa trenutnim stanjem na tržištu.

 

Prema njegovim rečima, ova godina biće teška i za proizvodjače
šećerne repe i za šećerane.

– Gajenje repe zahteva dosta rada i ulaganja, i potpuno smo svesni smanjenog interesovanja uoči setve – kazao je Radenković i dodao da će učiniti sve da poljoprivrednivci ne odustanu od sejanja repe.

 

Direktor Sunoka je svestan da je i prošla godina za poljoprivrednike bila je teška, jer je nakon što je prosejano rekordnih 70.000 hektara pod repom, usledio niz poteškoća – veoma loše vremenske prilike, pojava bolesti i neodgovarajuće tretiranje, umanjena digestija, duga kampanja prerade.

 

– Ipak, mi smo sve količine preuzeli i u potpunosti isplatili ratarima. I naša je poruka proizvođačima da ne odustaju od setve ovog proleća jer bi i oni, bez te kulture, bili na udaru tržišta i ostali bi bez velikog dela profita. S druge strane, mi ćemo dati sve od sebe u nastojanju da omogućimo proizvodjačima najbolje uslove za poslovanje – rekao je Radenković.

 

On je precizirao da će za proizvođače koji su dobro organizovani i raspolažu svojom opremom, troškovi proizvodnje šećerne repe iznositi oko 1.200 evra po hektaru.

 

Ove godine kooperanima Sunoka ponuđena je otkupna cena od 28,5 evra
za jednu tonu, što je, kako je naglasio, u skladu sa trenutno situacijom na tržištu. (Blic)