четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

STVORITI SISTEM ZA GLOBALNO UPRAVLJANJE: Si Đinping najavio stvaranje „pobedničke armije“

Predsednik Narodne Republike Kine održao je danas govor na proslavi 95 godina od osnivanja Komunističke partije Kine.

Vrh KP Kine na proslavi 95 godina od osnivanja (Foto: Sinhua)

O svetskom poretku ne treba da odlučuje jedna ili nekoliko zemalja, nego opšti međunarodni sporazumi i konvencije, rekao je predsednik Kine Si Đinping, u govoru održanom povodom 95-togodišnjice osnivanja Komunističke partije Kine.

Na narodima svih zemalja je da kroz konsultacije odlučuju o tome koji međunarodni poredak i sistem za globalno upravljanje koristi svetskom razvoju i narodima širom sveta, rekao je Si.

On je podvukao da će Kina aktivno učestvovati u izgradnji sistema za globalno upravljanje, kako bi kineskom mudrošću doprinela poboljšanju upravljačke strukture tog sistema.

Kina će zajedno sa narodima svih zemalja ulagati napore kako bi se svetski poredak i sistem za globalno upravljanje razvijali u pravednom i razumnom pravcu.

Kina insistira ne tome da se sve nacije u svetu udruže kako bi pritisak pretvorile u snagu, a rizike u prilike, i kako bi konfrontaciju zamenile saradnjom, a monopol ostvarenjem uzajamne koristi, naglasio je u svm govoru predsednik Kine, Si Đinping.

Predsednik Si je najavio stvaranje savremene i disciplinovane, pobedničke armije. On je rekao da je strateški cilj Kine da njena armija odgovara međunarodnom rangu te zemlje i pozvao na modernizaciju armije.

Si je potvrdio da Kina sledi svoju strategiju „aktivne odbrane“ i da ne namerava da napada druge zemlje, ali ni da im „pokazuje mišiće“.

Izvor: cri.cn/Pravda