субота, 20 априла, 2024
vesti online

Štrajk

U ponedeljak štrajk Sindikata lekara i farmaceuta

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, koji je za ponedeljak najavio štrajk, saopštio je da taj protest svakako nije, niti će ikada biti uperen protiv pacijenata. Ovaj sindikat je zamolio građane za razumevanje pozvavši ih da 10.marta bez preke potrebe ne dolaze u domove zdravlja i bolnice.

Štrajk u organizaciji Sindikata lekara i farmaceuta zakazan za 10. mart nije uperen protiv pacijenata, saopšteno iz tog sindikata.

Iz Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, kažu da je štrajk, nažalost, jedini način da skrenu pažnju nadležnih na probleme u zdravstvu.

„Mi smo na istoj strani. Naša profesija postoji radi vas. Svojim radom i entuzijazmom činimo ovaj zdravstveni sistem boljim nego što jeste i trudićemo se i dalje da ono što nije dobro što manje osetite. Ali dalje srozavanje naše profesije istovremeno znači i ugrožavanje vaših prava kao pacijenata“, poručio je taj Sindikat građanima Srbije.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije zamolio je pacijente da bez preke potrebe u ponedeljak, 10. marta, ne dolaze u domove zdravlja i bolnice, kako bi poštedeli i sebe i njih eventualnih nesporazuma.

„Sve što je akutno i hitno naravno da će biti zbrinuto, ali ono što nije, moraće da sačeka sledeći dan. Još jednom vas molimo za razumevanje i podršku“, poručio je Sindikat lekara i farmaceuta.

Institut za standardizaciju Velike Britanije upozorio je nedavno potrošače da se čuvaju lažnog alkohola zbog rizika po zdravlje – moguće su mučnine, slepilo, pa čak i smrt.

U nekim krajevima policajci su pronašli lažna vina i lažna alkoholna pića koja se prodaju, pa čak i industrijski alkohol (metanol i izopropanol) koji se prodaje kao votka.

„Kupovanje ovakvih proizvoda je kao dolivanje novca u kanalizaciju“, kaže savetnik Dejvid Smit u saopštenju: „Što se tiče kvaliteta, u najboljem slučaju ovi napici su pića trećeg kvaliteta, a pakovana su kao dobro poznati brendovi. Što se tiče ispravnosti, oni mogu da oštete zdravlje.“

Zdravstveni rizici od lažnog alkohola

Pravilno proizvedena i sertifikovana alkoholna pića prave se sa etanolom, alkoholom koji je bezbedan za piće u umerenim količinama. Međutim, lažna alkoholna pića mogu se proizvoditi korišćenjem drugih jeftinijih vrsta alkohola (otrovnih) koji mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Profesor Paul Valac je medicinski stručnjak za alkoholna i bezalkoholna pića. U saopštenju za medije on je izjavio kako se najčešće za “divlju proizvodnju alkoholnih pića” koriste zamene za etanol. To su hemikalije za proizvodnju sredstava za čišćenje, sirovine za lak za nokte, sredstva za pranje automobilskog stakla, antifriz, metanol i izopropanol…” Ove hemikalije i druge vrste alkohola mogu da proizvedu sličan efekat kao prirodan alkohol (etanol) u smislu da se osećate pripito, ali su toksične i potencijalno veoma opasne po zdravlje.

Konsumiranje alkoholnih pića koja sadrže ove hemikalije mogu da izazovu mučninu i povraćanje, bol u stomaku, pospanost i vrtoglavicu. Takva pića mogu dovesti do oštećenja bubrega ili jetre, pa čak i do kome. Metanol, pronađen u lažnim votkama – može da dovede do trajnog slepila.

„Konsumiranje alkohola nepoznatog porekla ili ilegalno proizvedenog treba izbegavati po svaku cenu“, kaže dr Valas. „Vi ne znate šta je u takvom alkoholnom piću (koje sve hemikalije sadrži), a ne znate ni procenat alkohola u tom piću, jer nije proizvedeno po standardima za komercijalna alkoholna pića.“

O čemu treba voditi računa?

Da biste mogli uočiti i izbeći “lažne alkohole”, morate da vodite računa o prodavcu, ceni, pakovanju (etiketi), mirisu, izgledu i proizvođaču.

  • Kupovina pića (i drugih proizvoda) u supermarketima i poznatim prodavnicama jedna je od garancija kvaliteta (ne na pijaci, od nepoznatog prodavca).
  • Ako je cena previše mala, nešto nije u redu (kvalitet, rok upotrebe, čistoća…).
  • Obratite pažnju na loš kvalitet etiketiranja, uključujući i stvari kao što su: fotokopirana etiketa, pravopisne greške, neobični nazivi proizvođača ili neobično mesto porekla pića. Na primer, votka iz Italije nije uobičajeno piće. Uverite se da li su flaše propisno zapečaćene. Ako je poklopac ili pečat polomljen, ne kupujte. Ako je etiketa kopirana ili loše boje, možda je piće falsifikat.
  • Obratite pažnju na lažne verzije poznatih brendova i budite oprezni povodom neobičnih imena brendova koje niste videli ranije. Pravo piće ili prava votka ne bi trebalo da ima bilo kakve bele čestice ili talog u boci. Votka lažnog proizvođača može biti prava, ali razblažena vodom iz česme.
  • Ako neko alkoholno piće ima čudan, neobičan ukus ili smrdi, nemojte ga piti. Posebno obratite pažnju na miris laka za nokte ili miris acetona.
  • Ako mislite da vam je loše ili ste pijani od male količine “lošeg” alkohola, najbolje je da potražite savet lekara.

Podsećanje

Nažalost, kod nas se alkohol “falsifikuje odavno” tako da smo imali: trovanje “rakijom Zozovačom”, lažne votke, lažni “Rubinov vinjak”, lažne domaće rakije ili lažne “dunjevače”.

Za nas važe slični saveti kao gorenavedeni: kupujte originalna pakovanja (original etikete), a domaću rakiju kupujte od proverenog poznatog prodavca ili od poznatog proizvođača i ranije probanu.