петак, 29 марта, 2024
vesti online

СТЕЧАЈНА МАФИЈА: Ево колико ћемо милиона евра платити ослобођенима!

Само на име трошкова одбране и адвоката, како процењују упућени, држава ће, након прошлонедељне ослобађајуће пресуде за све оптужене у случају „стечајна мафија“, исплатити око седам милиона евра, а на име неоснованих притвора око 50 милиона динара (или око 433.000 евра).

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Поред тога, сви који су били окривљени у том случају који је покренут 2006. могу да воде и парнице против државе због нематеријалне и метеријане штете, попут повреда части и угледа, душевне боли, изгубљених зарада…

Специјално тужилаштво, које се сада зове Тужилаштво за организовани криминал, у октобру 2006. је подигло оптужницу од скоро 200 страна, којом је теретило 35 људи, због 105 кривичних дела.

На њој су се нашли махом угледни правници, почев од тадашњег председника Трговинског суда у Београду Горана Кљајевића, преко судија тог суда, а ту су и бројни стечајни управници, бизнисмени и адвокати.

Међутим, ни после два првостепена суђења и претресом пред Апелационим судом тужилаштво није доказало њихову кривицу, па ће држава плаћати велике трошкове својих „грешака“.

Овај маратонски процес окончан је делом 2015. године, када је Апелациони суд правоснажно ослободио неке окривљене и одбио поједине оптужбе, а коначно и прошле седмице када сви преостали, од почетних 35 оптужених, правоснажно ослобођени.

До сада је одбрани на име судских трошкова по пресуди из 2015. године досуђено 285 милиона динара (око 2,4 милиона евра).

У Вишем суду у Београду је речено да нови захтеви за судске трошкове још нису стигли.

Од укупно 35 окривљених, 16 њих је у притвору на различите временске периоде, а један окривљени је још током истраге извршио самоубиство.(PRAVDA)