четвртак, 25 априла, 2024
vesti online

SRPSKO ZDRAVSTVO PRED TOTALNIM KOLAPSOM 2.000 lekara odlazi, 5.000 daje otkaz!

Dok se u siromašnoj, gladnoj Srbiji, gde je nezaposlenost dosegla vrtoglave brojke, posao čuva kao oči u glavi, otkaz bi odmah dalo više od 7.000 lekara! Od tog broja, 5.000 zdravstvenih radnika izjasnilo se u nedavnoj anketi Ministarstva zdravlja da bi, uz otrpeminu, odmah napustilo svoja radna mesta, dok je 2.000 kvalitetnih stručnjaka zatražilo dokumentaciju od Lekarske komore Srbije za odlazak na rad u inostranstvo.

Srpsko zdravstvo pred totalnim kolapsom

Srpsko zdravstvo pred totalnim kolapsom | Foto: Emil Čonkić

Kako pojedini lekari objašnjavaju, nije ni čudo što je tako „jer su uslovi za rad u srpskom zdravstvu loši, a plata mala“. Sa druge strane, oni koji ostaju da rade kažu da je samo pitanje dana kada će i oni za svojim kolegama! Jedan od njih je primarijus dr Ivica Zdravković…

SLD: Nemogući uslovi za rad!
U Srpskom lekarskom društvu kažu za „Alo!“ da se lekari loše osećaju u sadašnjem zdravstvenom sistemu.
– Smanjene su plate, loši su uslovi za rad, preopterećeni su poslom i velikim brojem pacijenata! To traje godinama – kaže za „Alo!“ prim. dr Nevenka Dimitrijević.

– Da imam gde, odmah bih otišao! Baš kao i ogroman broj mojih kolega koji su već otišli u Nemačku da rade! Radim u nemogućim uslovima i nedovoljno sam plaćen. Tokom smene, osim velikim brojem pacijenata, bavim se brojnim administrativnim poslovima i osećam se kao adminsitrativac koji ništa drugo ne zna da radi – iskren je on.

Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije, potvrdila je za „Alo!“ da je oko 2.000 lekara dosad zatražilo sertifikat o dobroj praksi koje je Komora izdaje kako bi mogli da idu na rad u inostranstvo.
– Lekarska komora Srbije veoma žali zbog želje lekara da idu iz zemlje, jer odlaze kvalitetni stručnjaci, pre svega specijalisti, što će zemlju u najskorijem vremenskom periodu ostaviti bez stručnog kadra svih profila – kazala je ona.  (ALO)