петак, 19 априла, 2024
vesti online

ШРЕДЕР: САД нам подмећу клипове у точкове!

Отпор према пројекту изградње гасовода Северни ток 2 потиче из економских интересе конкурената, укључујући САД, изјавио је Герхард Шредер.

Герхард Шредер (Фото: Јутјуб)

Шредер је, подсетимо, бивши немачки канцелар и шеф Управног одбора компаније Северни ток 2, која је оператер пројекта.

„САД хоће да подметну клипове у точкове овог пројекта, и не сврставају се ни на који начин уз Европску унију, већ се руководе сопственим економским интересима настојећи да спрече спровођење пројекта Северни ток 2“, рекао је Шредер на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

„Ако се погледа начин на који председник (САД-а) промовише санкције, јасно је да је у питању продаја америчког течног природног гаса (ТПГ) на европском тржишту без обзира на то да ли њихови стандарди испуњавају захтеве европских погона за прераду гаса“, додао је он.

Шредер је, како преноси агенција Тас с, изразио наду да ће Европска унија (ЕУ) бити у стању да се одупре САД-у и заштити пројекат.

„САД нам демонстрирају нове примере ароганције и манипулисања, али њихове акције неће остати без одговора. Надамо се да ће ЕУ ‘имати петљу’ да задржи опредељење за овај пројекат и да неће следити америчку линију“, нагласио је он.

Према његовим речима, Европи је потребан тај пројекат не само са становишта енергетске сигурности, већ и због генерисања већег запошљавања (PRAVDA)