четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Srbija: Prosvetari u ponedeljak obustavljaju rad

Sindikati prosvete će u ponedeljak, po drugi put u ovom polugodištu, potpuno obustaviti rad u školama i organizovati protestnu šetnju do Vlade Srbije.

Oni su pet nedelja u zakonskom štrajku i za to vreme, kako je Tanjugu rekla portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković, pregovori sa vladom skoro da se nisu pomerili sa početne tačke.

Unija i još tri sindikata – Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Granski sindikat „Nezavisnost“, ne odustaju od najvažnijeg zahteva da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata, koje je već počelo.

„Smatramo da je nedopustivo da prosvetni radnici budu daleko ispod republičkog proseka, a da javne službe i javna preduzeća budu daleko iznad, a znamo da kod nas radi 70 odsto visokoobrazovanih ljudi“, rekla je Janković.

Ona je najavila da će prosvetari biti na trgovima ispred školskih uprava svih većih gradova, kao i na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će prošetati do Ministarstva prosvete i zgrade Vlade. (Slobodna Evropa)

Jankovićeva je navela da su potvrđeni skupovi i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i istakla da će sindikat, ako im zahtevi ne budu ispunjeni, nastaviti borbu za bolji položaj.

Sindikati su prvi put obustavili rad 22. oktobra, a te četiri asocijacije imaju oko 70 procenata članstva od svih zaposlenih u školama.