Kosovo, zvečan, KFOR 

GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Srbi nastavili protest, a osim srpskih trobojki postavili su i zastavu na kojoj piše: „Samo protestujemo, bez nasilja“

Tekst će biti ažuriran novim informacijama

Dva meseca nakon što su Beograd i Priština, uz posredovanje Evropske unije, dogovorili normalizaciju Ohrida, na severu Kosova ponovo je buknulo, a evropske i američke diplomate sada ponovo traže način da ugase požar.

Srbi već osam dana protestuju ispred opština na severu Kosova gde su većina, tražeći da novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ne dolaze u zgrade lokalnih samouprava, ali i povlačenje specijalnih snaga Kosovske policije.

KFOR, međunarodna mirovna misija, pojačala je prisustvo u kriznim područjima, a dok srpsko stanovništvo protestuje, ni među Albancima nije mirno – opozicija traži da se u Skupštini Kosova glasa o poverenju vladi Aljbina Kurtija, kriveći je za eskalaciju nasilja i napetosti.

Beograd i Priština međusobno razmenjuju optužbe, a evropski zvaničnici kao izlaz iz nove krize vide u ponovljenim izborima u četiri opštine na severu Kosova – ovog puta uz učešće Srba.

O najnovijem francusko-nemačkom predlogu više pročitajte ovde.

Najnoviji problemi i kriza na Kosovu počeli su još prošle godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije, ali i Kosovsku policiju, da bi kulminirali masovnim bojkotom izbora u četiri opštine gde su apsolutno većinski narod.

Uprkos najavljenom bojkotu Srba, zapadne zemlje predvođene Amerikom odobrile su održavanje aprilskih izbora u četiri opštine na severu Kosova, mada su potom ocenili da se oni ipak ne mogu nazvati nelegitimnim.

Na tim izborima, izlaznost je bila tek nekoliko procenata, ali je i pored toga Kurti naložio novoizabranim gradonačelnicima da odu na posao.

Tokom najnovijih protesta sprskog stanovništva, najviše problema bilo je u ponedeljak, 29. maja, kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a i kosovskim specijalcima, što se završilo desetinama povređenih sa obe strane, ali i među novinarima.

Beograd je u petak, kada su počeli incidenti, naredio Vojsci Srbije podizanje borbene gotovosti na najviši stepen i raspoređivanje duž administrativne linije sa Kosovom.

Skupština Kosova o događanjima na severu

Dok Srbi na severu nastavljaju proteste, u Prištini je u toku sednica Skupštine Kosova, na kojoj opozicija kritikuje premijera Aljbina Kurtija, smatrajući ga odgovornim za „gubitak suvereniteta“ na severu, ali i narušavanju odnosa sa saveznicima.

Stranka bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja prednjači u kritikovanju Kurtija, a pridružile su se i ostale u opoziciji.

Kosovski parlament ima 120 poslaničkih mesta, vladajuća koalicija ima većinu od 64 poslanika, a Haradinajev ABK osam.

Na početku rasprave, Kurti je objavio imena nekoliko Srba za koje tvrdi da su „glavni organizatori“ protesta, a da iza svega stoji vlast u Beogradu, prenosi prištinska Koha ditore.

Naveo je imena najmanje 30 ljudi za koje je tvrdio da su učestvovali u napadima na pripadnike KFOR-a u ponedeljak, 29. maja.

Posebno je imenovao Milorada Jevtića, za koga je rekao da je „vođa nelegalne formacije i da je njegova kuća „baza za nelegalne strukture“, koju je povezao sa Srpskom listom, najjače političke snage među Srbima na Kosovu, koja ima podršku Beograda..

Dalje je tvrdio da „ima dovoljno dokaza da se kaže da je eskalacija bila planirana“.

„U ponedeljak, 29. maja kada se dobar deo kriminalnih grupa koje su verovatno bile 26. maja u Beogradu na mitingu (vladajuće koalicije predvođene Vučićevom strankom), vratio da zaoštri situaciju.

„Imamo dovoljno snimaka koji dokazuju da je eskalacija bila planirana, dobro organizovana i da je imala autora.

„Autor je zvanični Beograd, koji se pobrinuo da zabrinutost koju su izrazili razni glasovi koji su upozoravali na eskalaciju ukoliko se policija ne povuče a gradonačelnici ne odu, pretoče u stvarnost. mobilišu kriminalne grupe da zaista eskaliraju situaciju“, rekao je on.


Kratko objašnjenje pozadine sukoba:

  • Srpska manjina na Kosovu – koja čini oko pet odsto od 1,8 miliona stanovnika zemlje – bojkotovala je aprilske lokalne izbore u četiri severne opštine, dozvoljavajući etničkim Albancima da preuzmu kontrolu nad lokalnim samoupravama
  • Prethodno su Srbi, uz odobravanje Beograda, napustili sve institucije, kao i policiju Kosova, nezadovoljni zbog hapšenja i osuđivanja Srba, kao i celokupnim položajem
  • Beograd je podržao bojkot izbora u opštinama na severu Kosova koji je usledio nakon što je srpska zajednica zahtevala uspostavljanje obećane Zajednice srpskih opština koja je predviđena i u nekoliko sporazuma Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije
  • Srpska manjina kaže da ZSO treba da radi na obrazovanju, zdravstvu, ekonomskom razvoju, ali Priština strahuje da bi to vodilo ka formiranju srpske države na Kosovu
  • Nemiri u petak su izbili u danu kada je deo Srba sa Kosova otišao u Beograd da učestvuje na mitingu koji je organizovala vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), na čelu sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije
  • Srbi traže povlačenje svih pripadnika specijalnih snaga Kosovske policije sa severa Kosova i da gradonačelnici, koje nazivaju lažnim, ne dolaze u zgrade lokalnih samouprava
  • Najveći incidenti zabeleženi su u opštini Zvečan, gde je u ponedeljak povređeno više desetina demonstranata i pripadnika KFOR-a
  • Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Kosovske Mitrovice, većinski nastanjeno Albancima. Terete se za huliganizam i određen im je pritvor do 48 sati

Predlog Makrona i Šolca za nove izbore

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je na Samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji da je zajedno sa nemačkom kancelarom Olafom Šolcom apelovao na Beograd i Prištinu da što pre budu organizovani novi lokalni izbori u četiri opštine sa srpskom većinom i da na njima učestvuju predstavnici Srba.

Posle zajedničkih sastanaka Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca sa predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani, francuski lider je novinarima rekao da su napetosti na severu Kosova posledica lokalnih izbora na koje je 23. aprila izašlo svega tri odsto upisanih birača.

„Pozvali smo obe strane da što pre budu organizovani novi izbori u četiri opštine i da na njima učestvuju srpski predstavnici“, rekao je Makron novinarima posle samita Evropske političke zajednice.

Posle samita u moldavskom selu Bulboaka, Makron je kazao i da će šef evropske diplomatije Žozep Borelj razgovarati sa liderima Srbije i Kosova o pitanju održavanja novih izbora.

„Kao što znate, Nemačka i Francuska su predložile plan i sada ga treba primeniti“, dodao je Makron, misleći na Sporazum o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije o kojem su se lideri dve strane saglasili 27. februara i 18. marta.


Pogledajte snimak sukoba Srba i KFOR-a u Zvečanu:

Nemiri na Kosovu: Sukob demonstranata i KFOR-a u Zvečanu, protest u Beogradu
The British Broadcasting Corporation

Šta se trenutno dešava?

kosovo, incidenti, KFOR 

GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Slika iz Zvečana – srpske zastave na bodljikavoj žici, u pozadini pripadnici KFOR-a ispred zgrade lokalne opštine

Oklopna vozila KFOR-a, ograde i bodljikava žica sada su gotovo normalan prizor na ulicama opština na severu Kosova – Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Upravo u te tri opštine, Srbi protestuju od petka, 26. maja zbog dolaska novoizabranih gradonačelnika albanske nacionalnosti.

Incidenti su počeli tog dana u Zvečanu kada je Kosovska policija upala u zgradu opštine Zvečan, potom i u druge dve, što je izazvalo gnev Srba.

Tri dana kasnije, ponovo u Zvečanu, mestu na samo par kilometara od Kosovske Mitrovice, grada podeljenog na srpski i albanski deo, izbili su veliki nemiri i sukobi Srba i pripadnika KFOR-a i specijalnih snaga Kosovske policije.

Najteže je ranjen 50-godišnji srpski demonstrant za koga je Vučić rekao da su u njega iz vatrenog oružja pucali kosovski specijalci, a ne KFOR.

KFOR je saopštio da i među njegovim pripadnicima ima teško ranjenih iz vatrenog oružja.

Od tada je KFOR pojačao prisustvo u tim opštinama, a dvojica od trojice gradonačelnika, povinovali su se pozivima zapadnih diplomata da ne dolaze u zgrade opština, već da rade iz nekih drugih objekata u drugim mestima.

Treći, Ljuljzim Hetemi, novi predsednik opštine Leposavić, od ponedeljka je u dobro čuvanoj zgradi lokalne samouprave i povremeno priviruje kroz prozor.

Srbi traže da on napusti zgradu lokalne samouprave koja je opasana bodljikavom žicom i jakim snagama KFOR-a.

Hetemi je iz stranke Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, kao i novi predsednik opštine severnog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić.

Druga dvojica novih gradonačelnika Zvečana i Zubinog Poptoka su iz stranke koju je predvodio Hašim Tači.

Atić je inaugurisan u predsednika opštine severnog dela Kosovske Mitrovice, većinski naseljenog Srbima, pre ostale trojice i tada nije bilo problema.

Okupljeni Srbi u Zvečanu i u Leposaviću danima pevaju pesmu „Izađi mala“, pozivajući time kosovske specijalce i predsednika opštine u Leposaviću da napuste objekte i odu.

U četvrtak su se u južnom, albanskom delu Kosovske Mitrovice, okupile desetine demonstranata, noseći zastave Albanije, „Velike Albanije“ i one na kojima je pisalo UČK (Oslobodilačka vojska Kosova – na albanskom jeziku).

Albanski demonstranti u južnom delu Kosovske Mitrovice 

REUTERS/Ognen Teofilovski
Albanski demonstranti u južnom delu Kosovske Mitrovice

Jedan od demonstranata je rekao da nisu izašli organizovano, ali da su tu da izraze negodovanje zbog ponašanja prema kosovskim policajcima i vojnicima KFOR-a, prenosi Koha ditore.

Uprkos apelima zvaničnika Kosovske policije, nekoliko desetina Albanaca je došlo na protest na južnoj strani mosta preko reke Ibar u podeljenoj Kosovskoj Mitrovici posle poziva na društvenim mrežama „Marš ka Severu“.

Okupljeni su uzvikivali „Policija je naša“, a u više navrata mogle su se čuti i psovke i pogrdni uzvici usmereni prema Srbima, prenosi Kossev.

Dok je trajao protest Albanaca, grupe Srba su ih posmatrale sa druge strane mosta..

Kosovo, zvečan, KFOR 

GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Kosovo, KFOR 

REUTERS/Ognen Teofilovski
Dečak vozi trotinet ispred bodljikave žice u Leposaviću dok ga posmatraju pripadnici KFOR-a iza ograde

Amerika sankcioniše Prištinu

Džefri Hovenijer, ambasador SAD na Kosovu rekao je na ranije sastanku sa novinarima u Prištini da je otkazivanje učešća Kosova u vojnim vežbama „Difender Jurop 2023″ prva posledica za Vladu Kosova jer je odbacila pozive Vašingtona da ne eskalira situaciju na severu Kosova.

Amerika, moćni saveznik Prištine, kaže da su „snažno savetovali“ premijeru Aljbinu Kurtiju da promeni pravac delovanja, ali da je on to ignorisao.

Hovenijer je rekao da SAD razmatraju druge mere i da trenutno „nemaju entuzijazam“ da pomognu Kosovu u njegovim naporima da stekne šire međunarodno priznanje ili napredak ka članstvu u EU i NATO.

Pominju se i druge mere, među kojima zabrana odlaska zvaničnika sa Kosova u posetu Americi.

Čim su izbili incidenti u petak, 26. maja, američki državni sekretar SAD Entoni Blinken ukorio je vlasti u Prištini i upozorio je da će akcije u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

Reagujući ranije na izjavu Blinkena, Kurti ju je nazvao „naivnom i beskorisnom“.

Kurti je izrazio negodovanje ovom izjavom, nazvavši je „omekšavanjem“ za predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Mislim da to nije samo nepravedno, pogrešno i štetno, već je u isto vreme i veoma naivno. Možda će sekretar Blinken ovo dodatno objasniti jednog dana, ali to definitivno nije bilo od pomoći“, rekao je Kurti za Gardijan u utorak.

Kurti je rekao da je kasnije razgovarao sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD za Balkan.

Šef izvršne vlasti je rekao da je Eskobar tražio od kosovskih vlasti da gradonačelnike presele u druge objekte ili da rade od kuće, što je Kurti odbio.

„Ne možemo da imamo virtuelnog gradonačelnika, mi smo demokratska republika. Demokratska republika se ne može predati fašističkoj miliciji“, dodao je on.

Tokom protekle nedelje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorima zemalja Kvinte – pet velikih sila SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija i poručio im da je „krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja“.

U saopštenju, Vučić je od zemalja Kvinte koje, kako je naveo, imao najveći uticaj na Prištinu, zatražio da zaštite Srbe, navodeći da je to preduslov za svaki dalji razgovor sa kosovskim vlastima.

„Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče snage i lične gradonačelnike sa severa Kosova. Srbi nikada neće prihvatiti njihovu okupaciju“, rekao je Vučić.

Dan pre razgovora sa ambasadorima Kvinte, Vučić je na konferenciji za novinare poručio zapadnim zemljama da „urazume svoje čedo da ne bi napravilo čudo kakvo nije viđeno“.

Koja policija sme da bude na severu Kosova?

Prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine, pitanje nadležnosti Kosovske policije regulisano je u tri tačke.

Sporazumom je predviđeno da će na Kosovu postojati jedinstvene policijske snage koje se zovu Kosovska policija.

Sva policija na severu Kosova će biti integrisana u okvir Kosovske policije, piše u sporazumu.

Predviđeno je i postojanje regionalnog komandanta policije za četiri opštine na severu u kojima Srbi čine većinsko stanovništvo (severni deo Kosovske Mitrovice, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić).

Komandant ovog regiona biće kosovski Srbin koga imenuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji dostavljaju četiri gradonačelnika u ime Zajednice/Asocijacije.

Sastav Kosovske policije na severu će odslikavati etnički sastav stanovništva ove četiri opštine, piše u tom sporazumu.

Međutim, Srbi su se u novembru 2022. godine povukli iz sastava Kosovske policije.

O time više pročitajte u posebnom tekstu.

Godinama se povlači pitanje da li specijalne jedinice Kosovske policije (ROSU) mogu da se kreću severom Kosova.

Dok Beograd tvrdi da na to nemaju pravo, iz Prištine tvrde suprotno.

Najviše se o tome govorilo 2017. godine, kada je u Kosovsku Mitrovicu iz Beograda trebalo da stigne voz sa natpisima „Kosovo je Srbija“.

Tada su pripadnici specijalne policije ROSU bili raspoređeni na severu Kosova kako bi sprečili ulazak voza.

Aleksandar Vučić je tada rekao da je time prekršen dogovor iz Brisela, jer „jedinice ROSU mogu da uđu na sever Kosova samo uz dozvolu KFOR-a i uz saglasnost srpske zajednice“.

Zašto su Srbi bojkotovali izbore?

Kosovo, izbori, policija 

REUTERS/Valdrin Xhemaj
Jedan od kontejnera koji su bili postavljeni za glasanje, a koje su čuvali pripadnici Kosovske policije

Opštine na severu Kosova sa većinskim stanovništvom od novembra su bez gradonačelnika, jer su se Srbi, nezadovoljni celokupnim položajem, povukli iz svih lokalnih institucija.

Vanredni izbori, posle odlaganja, održani su 23. aprila ove godine, a ukupno je glasalo tek nešto više od 1.500 birača od 45.950 upisanih.

Od toga je glasalo samo 13 Srba, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odmah posle izbora, ukazujući na njihovu potpunu nelegitimnost.

Posle izbora, kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da će novoizabrani predstavnici biti „u službi svih građana“, dok su u Beogradu izbori nazvani „mrakom demokratije“.

Srpska lista, koja ima podršku Beograda, još ranije je saopštila da neće učestvovati na izborima za gradonačelnike severnog dela Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka, nezadovoljna položajem Srba na Kosovu, ali pre svega odbijanjem prištinskih vlasti da formiraju Zajednicu srpskih opština (ZSO).

ZSO je predviđena još Briselskim sporazumom potpisanim pre deset godina, ali do danas nije osnovana.

Ova zajednica je predviđena i nedavnim sporazumom Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, u makedonskom gradu Ohridu.

Dok Srbija i dalje insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, albanska strana traži priznanje Kosova, odnosno da to budu dva paralelna procesa.


Pogledajte snimak iz Zvečana i incidente:

Sukob demonstranata i policije u Zvečanu
The British Broadcasting Corporation

Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Kosovo i nezavisnost: Podele, normalizacija i tajni predlog
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.